Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zájem o řemesla na střední škole v Brně stoupá, trhu práce ale nestačí

Střední škola stavebních řemesel z brněnských Bosonoh slavnostně pasovala vyučené kominíky, čalouníky a mechaniky plynových zařízení na tovaryše. Ceremoniál na závěr studia pořádá škola tradičně. Letos se týkal zhruba sedmi desítek učňů, které nyní do svých řad přivítaly příslušné cechy a společenstva. Zájem o tyto obory stoupá, pořád ale nedostačuje poptávce pracovního trhu, řekl ředitel školy Jiří Košťál.

„Zájem o studium učebních oborů mírně roste, což si vysvětluji větším počtem dětí i poptávkou po řemeslech. Sázím i na soudnost rodičů, že pokud jsou jejich děti manuálně zručné a nejde jim tolik všeobecné vzdělávání, dají je spíše na nějaké řemeslo, než aby byly nešťastné na gymnáziu. Do budoucna budeme na trh práce vypouštět více absolventů, ale i přesto jako školství nemáme šanci pokrýt poptávku, kdy jen ve stavebních oborech v Česku chybí 40 000 lidí," sdělil Košťál.

Čalounictví, kominictví i plynařství se s ohledem na technologický pokrok neustále vyvíjí a je nutné, aby se v těchto oborech vzdělávali noví odborníci. „Od maturity v roce 1961 jsem byla u vývoje čalounictví, kdy se teprve začaly využívat moderní metody. Dnes čalouník pracuje s CNC stroji a obecně se obor hodně posunul. Lidé se ho ale bojí, protože je náročný. Je třeba znát materiály, technologii i antropologii. Dobrý čalouník je dnes vzácnost," poznamenala předsedkyně Cechu čalouníků a dekoratérů Helena Prokopová.

Bosonožská škola, kterou navštěvuje okolo 650 žáků, si klade za cíl vzdělávat nejen budoucí řemeslníky, ale také stavbyvedoucí. Největší zájem vnímá ředitel v současnosti o umělecko řemeslné zpracování dřeva, opačné je to u oborů pokrývač, klempíř nebo zedník. Košťál by uvítal větší podporu ze strany ministerstva školství. „Pomohlo by více vysvětlit veřejnosti, že posílat na gymnaziální typ studia žáky se čtyřkami není dobrá cesta. Stejně po půl roce odchází na jednodušší školu, co se týče teoretického vzdělávání. Pokud jsou děti šikovné a mají vlohy, uplatní se lépe," dodal ředitel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv redakce

Štítky ČR, školy, střední, řemesla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Harvánek

Když ono vyučit se pořádnému řemeslu dá víc námahy naž vystudovat na vysoké škole nějaký zbytečný obor a najít pak uplatnění u nějak podobně zaměřené neziskovky.

Pátek, 30. června 2023, 08:34Odpovědět

Zájem o řemesla na střední škole v Brně stoupá, trhu práce ale nestačí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.