Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Maturant z Brna vyrobil přesný model Titanicu. Loď váží šest kilo a plave

Zmenšeninu slavného Titanicu přinesl před maturitní komisi středoškolák v Brně. Jakub Vala vytvořil přesný model zaoceánského parníku v konstrukčním programu a poté jej přenesl do světa pomocí 3D tiskárny. Za svůj projekt si vysloužil jedničku i obdiv učitelů.

Mladík vytvořil detailní model v závěru studia informačních technologií na Střední průmyslové škole Brno, Purkyňova. Kolorovaná kopie Titanicu měří 1,5 metru, váží téměř šest kilogramů a dokáže plavat na hladině. Nápad na originální maturitní projekt přišel pro Jakuba Valu přirozeně. Titanic je pro něj srdeční záležitostí už od dětství.

Stavebnici slavné lodi, jejíž první plavba skončila roku 1912 potopením, dostal už jako šestiletý chlapec. „Nic jiného než Titanic pro mě nepřicházelo v úvahu. Podle původního zadání jsem měl udělat jen digitální model. Nakonec jsem se rozhodl, že vytvořím i model skutečný,“ vysvětlil Vala, kterého k modelářství přivedl otec.

Na projektu pracoval Vala přes půl roku. Při programování potřeboval získat přesné míry jednotlivých částí parníku, a tak nezbývalo, než model, který dostal jako malý chlapec, znovu rozebrat na dílky. I přes časový pres a technické komplikace dokázal dílo včas dokončit a zhmotnit pomocí technologie 3D tisku. 

Valu, jenž chce po maturitě pokračovat studiem na Univerzitě obrany v Brně, za jeho schopnosti a důslednost při tvorbě maturitního projektu odměnili potleskem spolužáci i učitelé. Škola počítá s možností, že by zdařilý model zapůjčila Technickému muzeu v Brně. „Jakub prokázal velké nadšení a píli. Jeho práce je srovnatelná s vysokoškolskou bakalářskou prací,“ okomentoval projekt vedoucí maturitní práce Leo Nitče.


Přesný model Titanicu měří 1,5 metru.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Střední průmyslová škola Brno, Purkyňova

Štítky střední škola, maturita, projekt, titanic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marcela Stavinohová

supr, moc šikovný mladý muž

Sobota, 27. května 2023, 15:54Odpovědět

Maturant z Brna vyrobil přesný model Titanicu. Loď váží šest kilo a plave  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.