Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Mendelova univerzita přišla kvůli kauze s rychlotituly o akreditace pro některé obory

Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) se shodla na odebrání institucionální akreditace Mendelově univerzitě pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách. Oznámil to šéf úřadu Robert Plaga. Rada podle něj zároveň odebrala univerzitě možnost uskutečňovat doktorské studijní programy Ekonomika a management v českém a anglickém jazyce. Opatření se týká Provozně ekonomické fakulty, na které se vyskytl problém s rychlotituly.

Problém na Provozně ekonomické fakultě byl podle šéfa NAÚ v různých studijních podmínkách pro zahraniční studenty a také ve využívání zprostředkovatelské agentury. Na fakultě se totiž řešil problém s rychlotituly. Někteří studenti doktorského studia ukončili studium za kratší dobu, než je standardní. Navíc za vzdělání zaplatili vysokou částku.

Podle Plagy se však kauza nedá rozsahem srovnávat například s dřívější kauzou "rychlostudentů" plzeňských práv. Na dotaz, do jaké míry měla za zjištěná pochybení zodpovědnost bývalá rektorka a neúspěšná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová, Plaga řekl, že primární zodpovědnost má děkan fakulty a garanti jednotlivých oborů. Rozhodnutí rady není pravomocné.

Tajemník NAÚ Jiří Smrčka už loni při prvním rozhodnutí o odebrání institucionální akreditace pro doktorské studium ekonomických oborů na Mendelově univerzitě řekl, že odebrání institucionální akreditace se nedotkne současných studentů ani přijímání nových studentů do stávajících studijních programů.

Univerzita pracuje na zlepšení

Mendelova univerzita uvedla, že bere rozhodnutí úřadu na vědomí a nyní čeká na jeho písemné odůvodnění a na jeho základě rozhodne o dalším postupu. Zároveň pracuje na odstranění zjištěných chyb a kroky k nápravě pak chce dál rozvíjet. 

„Pokračujeme v krocích zaměřených na odstranění chyb a nejasností v průběhu zajišťování studia na kontrolovaných studijních programech. Již byly nastaveny nové, podstatně zpřísněné standardy v požadavcích na školitele, sjednoceny požadavky na studenty doktorských studijních programů na Provozně ekonomické fakultě (PEF), zpřísněny podmínky přidělování témat disertačních prací a v neposlední řadě ukončena spolupráce se zahraničními agenturami, doporučujícími ke studiu platící studenty z ciziny," uvedl rektor Jan Mareš.

Doplnil, že děkan PEF vydal také novou vyhlášku, která upravuje a zpřehledňuje evidenci studia a plnění studijních povinností na prověřovaných studijních programech. „Čeká nás všechny ještě obrovský úkol. Vrátit Provozně ekonomické fakultě dobrou pověst a kredit, který si zaslouží. A to v očích občanů této země, našich kolegů, partnerů a zejména našich bývalých, současných i budoucích studentů," dodal rektor.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MENDELU

Štítky ČR, školy, vysoké, akreditace, Mendelova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

To má Nerudová radost, zničila pověst školy, vyrazila bych ji z každé školy, už si nahrávala tak ať dělá třeba uklízečku

Pátek, 20. ledna 2023, 08:21Odpovědět

Mendelova univerzita přišla kvůli kauze s rychlotituly o akreditace pro některé obory  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.