Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně narostou odměny pro dobrovolníky, kteří pracují s ukrajinskými dětmi

Vyšší finanční odměnu dostanou od brněnského magistrátu dobrovolníci, kteří pomáhají s integrací ukrajinských dětí ve školách a školkách. Město chce na záměr dát čtyři miliony korun. V zařízeních nejčastěji asistují studenti či ukrajinští pedagogové.

Vyčlenit více peněz pro dobrovolníky a dobrovolnice navrhli brněnští radní. Pokud záměr schválí zastupitelé, uvolní se pro asistenty z městského rozpočtu čtyři miliony korun. Se zařazením do kolektivu a výukou pomáhají dětem například studenti pedagogických a filozofických fakult.

Podle radní pro oblast školství Ireny Matonohové (STAN) dostávají zatím dobrovolníci symbolickou finanční odměnu. Loni vyčlenilo město 936 tisíc korun, které putovaly k čtyřiašedesáti asistentům působícím ve vzdělávacích zařízeních. Na letošek chce Brno uzavřít pracovní dohodu s padesátkou dobrovolníků.

Do některých brněnských škol a mateřinek dochází podle Matonohové i desítky dětí ukrajinských válečných uprchlíků. Mnohé potřebují pomoc s češtinou, učivem nebo vyžadují individuální přístup. „Podobně jako u českých dětí se i u nich objevují v některých případech specifické poruchy učení nebo chování. Zvláště v těchto případech je pak pro všechny – pedagogy, ukrajinské žáky i jejich spolužáky – přínosem, je-li ve třídě přítomen asistent dobrovolník,“ vysvětlila Matonohová.

Ohodnoť článek

Foto Město Jihlava

Štítky ukrajina, pedagogika, magistrát města brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně narostou odměny pro dobrovolníky, kteří pracují s ukrajinskými dětmi  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.