Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Brněnská práva nepohrdla penězi od miliardáře Křetínského. Zaplatíme výuku, libují si

Brněnská práva nadále počítají s finanční injekcí od miliardáře Daniela Křetínského. Zelenou návrhu a penězům od majitele fotbalové Sparty, kterými škola financuje výuku energetického práva, dal akademický senát fakulty. Dohoda ale leží v žaludku mladým ekologickým aktivistům.

Právnická fakulta Masarykovy univerzity v Brně spolupracuje Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH), v jehož čele stojí podnikatel Daniel Křetínský, v posledních pěti letech. Z dohody těžila univerzita tím, že dostala ročně zhruba 1,5 korun. Z peněz platila katedra výuku energetického práva. Nyní akademici opět kývli na pokračování spolupráce. 

„Peníze jsou využívány žádoucím, cíleným způsobem, byli jsme při jejich přijímání maximálně otevření,“ řekl děkan Martin Škop. Oddělení energetického práva se podle vyučujícího Martina Švece snaží vychovávat studenty, kteří budou chápat energetiku i celou její transformaci. Žádnou konkrétní společnost při tom nepreferují. „Nebyl jsem pod žádným tlakem, nikdy jsme nevypracovávali nic, co by stranilo EPH," uvedl Švec.

Aktivisté křičí 

Družba mezi právnickou fakultou a jejím někdejším absolventem Křetínským se nelíbí mladým aktivistům ze spolku Univerzita za Klima. Ti na sebe nedávno upozornili například tím, že přespali i přes nesouhlas děkana Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Iniciativa sdružující ekologicky angažované studenty napsala dokonce otevřený dopis.

„EPH dlouhodobě udržuje v provozu zastaralé hnědouhelné elektrárny, které jsou nejškodlivější pro klima i pro lidské zdraví," napsali v otevřeném dopise. Marek Soška z iniciativy Univerzity za klima uvedl, že Křetínský podle něj profituje z dovozu ruského plynu a šéfa Sparty nazval ruským oligarchou s českým pasem.

Podle děkana Škopa by ale bez peněz od EPH nebylo možné dlouhodobě udržet činnost oddělení energetického práva ve stávajícím rozsahu. Zdůraznil i to, že fakulta chce do budoucna definovat kritéria pro přijímání peněz z externích zdrojů.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv PrF MU

Štítky Brno, Práva, Výuka, MUNI, Aktivisté

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská práva nepohrdla penězi od miliardáře Křetínského. Zaplatíme výuku, libují si  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.