Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O učňák je stále zájem, ale zedníci vymírají, všímají si v Brně

Rčení o zlatých českých ručičkách stále platí, tvrdí v Brně, kde se lidem mimořádně otevřelo odborné učiliště v Lomené ulici. Tamní škola, jež je jednou největších svého druhu na jižní Moravě, se po covidu naplnila budoucími kuchaři, mechaniky či stolaři. Problém jsou ale stále zedníci, kteří jsou čím dál více nedostatkové zboží.

Jistota práce, chuť něco se naučit nebo ne vždy znamenité studijní výsledky ze základky ženou mladé lidi k tomu, aby si podali přihlášku na odborné učiliště. Nejinak tomu je i v případě učiliště Lomená, kam chodí zájemci za vzděláním už desítky let. Místní škole se navíc po období covidu daří. Žáky se zaplnily třídy oborů, na které se obyčejně fronta nestojí.

„V letošním školním roce se výrazně zvedl počet žáků v učebních oborech, o které dříve nebyl příliš velký zájem. Zatímco o profesi cukráře, pekaře nebo kuchaře je stabilně velký počet uchazečů, do manuálních předmětů se děti nehrnuly. Letos ale pozorujeme, že se mladí k řemeslům vrací. Chtějí být knihaři či truhláři. Dokonce se mírně zvýšil i počet zedníků. Stále ale platí, že o zedničinu je mezi žáky trvale nízký zájem,“ popisuje Drbně Eva Lebedová, zástupkyně ředitelky. 

Vymírání českých zedníků

Právě na případu učebního oboru zedník je vidět, jak výrazně klesl zájem o tradiční řemeslo. V roce 2018 například chodil do školského zařízení v městské části Komárov pouze jeden zedník. Letos se sice učí stavění zdí, míchání malty či nahazování omítky hned dvanáct učňů, i přes mírný narůst má ale situace podle učitelů k ideálu daleko. 

„Pro kantora je lepší práce s menší skupinou. Můžete uplatnit individuální přístup. Jako řemeslníka mě ale samozřejmě vymírání zedníků mrzí. Ještě ke konci osmdesátých let bylo přitom v Brně šest učilišť, kde se učili zedníci. Dnes jich je polovina. Navíc učiliště přežívají často i díky tomu, že berou do učení Ukrajince,“ říká mistr odborného výcviku Miroslav Petrů, který učí přes třicet let. 

Mladí neudrží lopatu

Podle zednického mistra se zájemci do zedničiny nehrnou z více důvodů. Jedním z nich jsou například ne vždy optimální podmínky na stavbách, kde pracovníkům chybí dostatečné zázemí. Například sprchy nebo blízkost jídelny. Současným uchazečům schází i chuť a vztah k práci. 

„Děti jsou dnes fyzicky slabší a mají problém udělat kotrmelec. Jak mají pak udržet lopatu? Dříve přicházely děti lépe připraveny z rodin. Byly zvyklé pracovat. Jsou dnes samozřejmě výjimky, ale obecně je takových žáků méně než dříve,“ zamýšlí se Petrů, jenž vychovává mladé zedníky už více než třicet let. 

Kvalitní řemeslník je vzácnost

Ve škole, jež se nachází nedaleko konečné stanice tramvaje linky 12, doufají, že situace se v následujících letech zlepší. I díky pravidelným dnům otevřených dveří pro veřejnost, jež se uskutečňují na podzim a jaře. I kantorský kmet Petrů věří, že situace se obrátí k lepšímu. I kvůli tomu, že sehnat v současné době řemeslníka bývá mnohdy nadlidský úkol. „Pokud už zedníka seženete, musíte se modlit, aby vůbec přišel a ještě k tomu odvedl kvalitní práci. Najít šikovného řemeslníka bude stále větší vzácnost,“ dodává Petrů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniela Pařízková

Štítky Škola, Učiliště, Zedník, Cukrář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

A kde je asi chyba, že mladí kluci neudrží lopatu, asi ve výchově od mala, když vidí otce, jak po práci v kanclu drží džber do pozdního večera - to už se lopata blbě drží.......od mala je mnozí učí držet mobil a myš od PC, tak co se potom divíme? Mezitím umí udržet cigáro v puse........Nevadí, že neumí držet lopatu, ale máme tu nový obor YOUTUBER A RAPER SE SPROSTEJMA SONGAMA A TO MNOHÉ DOBŘE ŽIVÍ.........

Středa, 30. listopadu 2022, 07:14Odpovědět

Karel Rada

Lepší je jít k vojákům nebo policajtům ne?

Úterý, 29. listopadu 2022, 08:33Odpovědět

O učňák je stále zájem, ale zedníci vymírají, všímají si v Brně  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.