Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Podívejte se na částečné zatmění Slunce, velí brněnská hvězdárna

PR článek

Doufejme, že bude v úterý 25. října 2022 pěkné počasí. Kolem čtvrt na dvanáct se totiž u levého horního okraje Slunce objeví temný kotouč Měsíce, který bude oslnivý disk zakrývat víc a víc. Maximální fáze zatmění nastane asi za hodinu – ve 12:20, kdy zmizí zhruba 40 procent zářivého slunečního disku. Poté se začne Slunce opět odkrývat, aby o půl druhé vypadalo jako obvykle.

Chcete-li zatmění zhlédnout v plné kráse a navíc bezpečně, je nezbytné dostatečně ztlumit intenzivní sluneční svit,“ doporučuje Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno, velitel stroje na zázraky. „Rozhodnete-li se pro pozorování očima, můžete tak učinit prostřednictvím brýlí se speciálními filtry, které zakoupíte za pár korun u nás na hvězdárně. Pokud to k nám máte daleko, sáhněte po temných skleněných svářečských filtrech číslo 13 nebo 14, které se prodávají v obchodech s pracovními pomůckami.

Hvězdárna na Kraví hoře bude samozřejmě v úterý 25. října za pěkného počasí od 10:30 do 14:00 otevřena. K dispozici bude většina tamních dalekohledů – samozřejmě se Sluncem znalým průvodcem. Připraven bude i přímý přenos na webových stránkách nebo facebooku.

Pokud se na zatmění budete dívat z domova, pak buďte dvojnásob ostražití! Při pohledu pouhýma očima vám budou stačit zmiňované brýle, sáhnete-li po jakémkoli dalekohledu, musíte použít k tomu určený sluneční filtr, který umístíte před objektiv dalekohledu. Nebo zkuste tzv. projekci, při níž si obraz Slunce dalekohledem promítnete na kousek papíru. Jednoduše si vezměte čistý bílý papír a přidržte jej za okulárem vašeho přístroje ve vzdálenosti asi dvacet až třicet centimetrů (pro začátek použijte nejmenší možné zvětšení). Jakmile pak dalekohled správně namíříte na naši denní hvězdu, objeví se na papíru světlé kolečko – obraz Slunce. Jestliže budou jeho okraje rozmazané, zkuste dalekohled zaostřit a také si pohrajte se vzdáleností papírového stínítka od okuláru. Při projekci se do dalekohledu ale v žádném případě nedívejte! Mějte vždy na paměti, že pohled na Slunce bez zvláštních filtrů je nejen nebezpečný, ale dokonce může vést k trvalé ztrátě zraku!

Částečné zatmění bude pozorovatelné prakticky z celé Evropy, Blízkého východu a východní části Ruska. Při pohledu od Uralu bude dokonce zakryto skoro 90 procent Slunce! Další takový úkaz uvidíme až v březnu 2025 a nebo srpnu 2026. Tak si ho nenechejte ujít!

Ohodnoť článek

Štítky hvězdárna, Brno, Zatmění, Měsíc, Slunce, papír, Hvězdárna a planetárium Brno, Rusko, Evropa, Facebook, Kraví hora, Ural

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podívejte se na částečné zatmění Slunce, velí brněnská hvězdárna  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.