Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Neziskovky mají kampaň pro integraci Ukrajinců. Chtějí, aby Češi uprchlíky více podporovali

Společenství nevládních organizací pracujících s migranty spustilo kampaň s cílem podpořit přijetí uprchlíků z Ukrajiny českou společností. Podpora uprchlíků mezi českými obyvateli podle nich od začátku války na Ukrajině klesla ze 70 na 50 procent. Kampaň má pomoci zabránit tomu, aby se dále snižovala. Podle ředitelky konsorcia Andrey Krchové vázne spolupráce státu s organizacemi, které s migranty pracují v terénu.

Na kampani konsorcium spolupracovalo s reklamní agenturou Kontra. Sestává především z klipu, který natočil režisér Jan Látal a který se objeví na sociálních sítích a zpravodajských webech. Jeho protagonistkou je lékařka Alina, která se šestiletým synem uprchla na jaře z Charkova. Nyní žije v Brně a shání práci ve zdravotnictví. Klip se podle režiséra snaží v krátké stopáži přiblížit emoce, které uprchlíci zažívají.

Kampaň potrvá nejméně do konce roku a zazní i v rádiích, více informací lidé najdou na webu zacitspolecne.cz. Spoluautorka kampaně Petra Schwarz Koutská dodala, že pokud se podaří zajistit financování, mohla by se rozšířit i na venkovní plochy. Konsorcium při přípravě podle Koutské oslovilo také státní instituce, ale peníze se získat nepodařilo. „Jediné, čeho se nám dostalo, je morální podpora," řekla. Zhruba pěti miliony korun na kampaň přispěly Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, nadace Blíž k sobě, Abakus a Charita ČR.

Krchová uvedla, že spolupráce se státem v oblasti integrace ukrajinských migrantů obecně vázne. Konsorcium podle ní například dva měsíce žádalo ministerstvo práce a sociálních věcí o znění připravované další novely týkající se uprchlíků. „Vláda zatím stále nepřistoupila na to, že z terénu může získat důležité informace pro plánovaná opatření," shrnula Krchová

Doplnila, že stát by měl více podpořit jazykové vzdělávání a zaměřit se na dlouhodobější výhledy uprchlíků namísto tlaku na to, aby co nejrychleji nastoupili do většinou nekvalifikovaných zaměstnání. Z výzkumů mezi uprchlíky podle ní vyplývá, že většina z nich pracuje právě v profesích s nízkou kvalifikací, i když asi dvě třetiny z příchozích mají vysokoškolské vzdělání.

Problémem podle ředitelky zůstává i přístup krajů. „Rovnoměrné rozmístění uprchlíků v ČR se nám stále nedaří," řekla. Dodala, že to znamená problémy například v Praze, kde zřejmě minimálně ve dvou městských částech asi nebudou dostačovat školské kapacity. Za další významný problém Krchová označila fakt, že podle informací konsorcia více než 10 tisíc dětí uprchlíků v příslušném věku nenavštěvuje střední školy. „V případě, že i české děti předčasně opustí vzdělávací systém, tak je to pro stát velmi nákladné," uvedla.

Od počátku rusko-ukrajinské války do středy stát udělil uprchlíkům podle dat ministerstva vnitra 442 088 dočasných víz. Vzhledem k dalším přesunům nicméně přesný počet ukrajinských běženců pobývajících aktuálně v Česku není známý.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adéla Marková

Štítky Ukrajina, Neziskovky, Podpora, Válka, uprchlík, ruská invaze na Ukrajinu, Česko, Jan Látal, OSN, Charkov, Brno, Ministerstvo vnitra České republiky, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítězslav Drozd

1) Je poněkud přeUkrajinováno a přeZelenskováno. Jakmile se mihne Ukrajina, televizi nebo rádio přepínám nebo vypínám, na internetu ignoruji. To je po delší době celkem zákonitý efekt "únavy", a nějaká další "kampaň" to asi nevyřeší. 2) Ukrajincům by možná pomohlo nejvíce (ze strany ČR), kdyby se především vyřešily naše existenční, energetické a ekonomické problémy - pak by Češi místo řešení svých problémů - které jsou samozřejmě prioritní - měli čas, ochotu i finanční kapacity pro podporu Ukrajinců. Pokud nebudem mít prostředky na zaplacení energií, tak nemůžeme čekat, že ještě budeme podporovat Ukrajince, zvláště když ono zdražení energií budou někteří přičítat válce Ruska s Ukrajinou (za kterou, samozřejmě, Ukrajinci nemůžou).

Pátek, 7. října 2022, 21:43Odpovědět

Luisa Tlačenka

to je vtip ???

Pátek, 7. října 2022, 12:54Odpovědět

Rada Rymoria

Podporim je příspěvkem na jednosmernou jízdenku směr Ukrajina, ale víc ani ťuk. Jsem ochotna respektovat matky s malými dětmi co tu utekli, ještě bych prekousla seniory, ale mladí bojeschopni chlapi tu nemají co dělat a tečka a klidně do mě.

Pátek, 7. října 2022, 12:06Odpovědět

Marie Glanczová

Neziskovky mají strach o svoje peníze! Myslím, že jsme jim pomohli až až. I nám by někdo tak pomohl? Pochybuji

Pátek, 7. října 2022, 09:53Odpovědět

Marie Glanczová

To budeme podporovat i egyptany, prostě všechny co přijdou do ČR? Lidí bude podporovat nás, když naše vláda se k nám obrací zády? My budem otroky těchto přistěhovalců? PROČ????

Pátek, 7. října 2022, 09:49Odpovědět

Petr Přibyl

nepodporujte tu pakáž

Pátek, 7. října 2022, 09:27Odpovědět

Neziskovky mají kampaň pro integraci Ukrajinců. Chtějí, aby Češi uprchlíky více podporovali  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.