Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Univerzity se chystají na zimu, v Brně plánují nižší teploty i možnou online výuku

Nižší teploty v učebnách, úsporné žárovky, počítačem řízené systémy nebo omezení využívaných učeben – i takto brněnské univerzity plánují snížit spotřebu energií. Online nebo hybridní výuka se zatím nikde bezprostředně nepřipravuje, například Mendelova univerzita ji ale nevylučuje.

Vysoké učení technické v Brně (VUT) připravilo řadu opatření, jak na energiích ušetřit. Kromě omezení a zkrácení doby větrání se sníží teplota ve vnitřních prostorách, na chodbách se ventily radiátorů zavřou úplně. Navíc vymění žárovky za úspornější LED varianty. Škola také uvažuje nad rozvrhy a efektivnějším využitím jednotlivých budov. Uvolněné posluchárenské komplexy by mohly teoreticky zůstat mimo provoz, uvedl za VUT kancléř Kamil Gregorek.

Masarykova univerzita (MUNI) mnoho mimořádných opatření nechystá, o úsporu energií se snaží dlouhodobě. Využívá například počítačem řízené systémy. „Některé budovy jsou vybaveny systémem BMS (Building Management System), kterým lze regulovat vytápění. Vzduchotechnika využívá rekuperační jednotky pro zpětné užití tepla – větrání či osvětlení, stmívače automaticky řeší míru zapojení LED zářivek podle okolního osvětlení a tak dále,“ řekl mluvčí univerzity Radim Sajbot.

Většinu budov Mendelovy univerzity vyhřívají centrálně teplárny. Ve dvou má tepelná čerpadla. O úsporných opatřeních zatím jedná. Pro studenty a zaměstnance připravuje desatero doporučení týkajících se například svícení a vypínání spotřebičů.

Mendelova univerzita zcela nevyloučila ani možnost distanční výuky. „Aktuálně zvažujeme všechny možnosti, které by nám mohly ušetřit výdaje za energie. Čekáme zatím také na to, jak dopadne debata na úrovni vlády. O konkrétních opatřeních zatím není rozhodnuto," řekla mluvčí Mendelovy univerzity Tereza Pospíchalová.

Oproti tomu Masarykova univerzita možnost online a hybridní výuky připouští pouze v krajním případě. „Období uzavření škol z důvodu koronavirové epidemie ukázalo snížení spotřeby energií pouze kolem deseti procent, proto raději volíme úsporná opatření a zachování prezenční výuky," vysvětlil Sajbot. Možnost online a hybridní výuky nyní neplánuje ani VUT.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Masarykova univerzita

Štítky ČR, školy, energie, vysoké, Brno, Mendelova univerzita v Brně, Vysoké učení technické v Brně, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzity se chystají na zimu, v  Brně plánují nižší teploty i možnou online výuku  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.