Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stromy ve městě jsou ve stresu, všímají si vědci z Brna a doporučují očkování

Stromy, které rostou ve městech podél chodníků či silnic, čelí stresu. S takovým závěrem přišli odborníci z brněnské Mendelovy univerzity, kteří dlouhodobě zkoumají stav dřevin v Brně a Znojmě. Pracovníkům městských zelení doporučují, aby rostliny naočkovali.

Projekt expertů z brněnské zahradnické fakulty má dopomoci k lepší kondici dřevin ve městech. Výzkumu se věnuji více než tři roky a nyní odborníci prezentovali dosavadní poznatky. Hlavním zjištěním je, že stromy v městské zástavbě čelí stresovým faktorům zejména v souvislosti s klimatickou změnou. Potíže mají zejména dřeviny umístěné podél komunikací či mají kořeny v dlažbě, jež se dostávají zabrat kvůli zhoršující se půdě.

„Kořeny mají v půdě málo prostoru, jsou atakovány chemickými látkami, trpí nedostatkem vody a kyslíku. Nedostatečný rozvoj kořenů brání i celkovému růstu koruny. Stromy tak nejsou vitální a snadněji podléhají chorobám a škůdcům,“ sdělil Petr Salaš ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity.

Podle vědců představuje naději pro stromy očkování, respektive využití takzvané injektážní zařízení. Díky tomu se půda pod tlakem vzduchu nejen provzdušní, ale zároveň do ní pracovníci vpíchnou hnojiva a další užitečné látky. „V odborné činnosti úzce spolupracujeme se správci zeleně v Brně a Znojmě. V kořenové zóně vybraných pokusných stromů měříme speciálními čidly teplotu a vlhkost půdy, hodnotíme vitalitu dřevin a vybrané fenologické parametry. Domníváme se, že metoda injektáže může přispět ke zlepšení stavu zeleně ve městech, zejména na exponovaných stanovištích,“ dodal Salaš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Veřejná zeleň města Brna

Štítky Brno, Mendelu, Stromy, Výzkum, dřevina, půda, Znojmo, Mendelova univerzita v Brně, strom, očkování, Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stromy ve městě jsou ve stresu, všímají si vědci z Brna a doporučují očkování  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.