Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Na univerzitě v Brně navrhli elektrickou formuli. Tým studentů vede žena

Posledních devět měsíců strávili studenti Vysokého učení technického v Brně (VUT) návrhem a stavěním formule. Dragon e2 přišel na svět jako první elektrický stroj, jenž vnikl kompletně z návrhu brněnských inovátorů. Do čela týmu se letos navíc postavila žena.

Na závodní okruh vyjede elektrická formule z dílny brněnské univerzity ku příležitosti celosvětového soutěžního seriálu Formula Student. S návrhovou fází stroje proto začali studenti z TU Brno Racing již loni v září. Celkem zabrala čtyři měsíce. „Návrh musí být propracovaný opravdu do detailu. Vše, co je v něm uvedeno, musí být i na autě,“ vysvětlila vedoucí skupiny Ema Záňová, která je historicky první ženou v čele týmu studentské formule v Česku.

Elektrická formule Dragon e2 
Hmotnost: 174 kg
Maximální rychlost: 120 km/h
Zrychlení z 0 na 100 km/h: 3,0 s

Vůz, který pod rukama studentů na Fakultě strojního inženýrství vznikal přes čtyřicet tisíc hodin, je poskládaný z odlitků a obráběných dílů vlastní výroby. Dokoupit museli členové týmu pouze bezpečnostní pásy, gumy či konektory. Sehnat některé součástky bylo ale vzhledem k celosvětovému nedostatku zboží komplikované. 

„I když jsme ke každému řešení měli plán B, někdy jsme museli vymyslet doslova plán F. Například když jsme navrhovali kabeláž auta, byla dodací lhůta dva a půl týdne, když jsme díly objednávali, byla dodací lhůta devatenáct týdnů,“ řekla Záňová s tím, že i proto ještě nebyla šance vůz řádně otestovat.

Loni skončil tým TU Brno Racing mezi elektrickými formulemi na 36. světové příčce soutěže Formula Student a letos věří ve zlepšení. Úkolem skupin je během jednoho roku navrhnout, vyrobit a otestovat monopost formule na závodech. V klání, do něhož se brněnští studenti zapojují již od roku 2010, se hodnotí inženýrský přístup, přemýšlení nad náklady na výrobu, obchodní schopnosti či výkonnost a bezpečnost vozu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Prokopius

Štítky vut, formule, soutěž, tým, Formule 1, Brno, Vysoké učení technické v Brně, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na univerzitě v Brně navrhli elektrickou formuli. Tým studentů vede žena  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.