Počasí dnes24 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Brněnskému docentovi zlomil vaz sexuální skandál. Univerzita ho vyhodila

Brněnská Masarykova univerzita se vzpamatovává ze skandálu, který otřásl Fakultou sociálních studií. Kauzu má mít na svědomí odborník na politickou filozofii a dějiny myšlení, jenž se podle tvrzení studentky dopustil sexuálního obtěžování. Vedení fakulty se od chování pedagoga distancovalo a docenta vyhodilo.

Nezakotvené jáství, volby v závoji nevědomosti nebo principy distributivní spravedlnosti. Podobnými otázkami na termíny z oblasti politické teorie přiváděl zkušený pedagog nejednoho studenta do úzkých. Aby také ne. Zkoušky z předmětů zaměřené na filozofii, ideologie či myšlení patřily mezi studenty politologie k obávaným. Sám je jedním z předních českých odborníků na zmíněnou problematiku, o níž napsal mnohé práce, které otiskly i přední zahraniční časopisy. I díky tomu obdržel druhý nejvyšší možný akademický titul docent. 

Slibně rozvíjející se kariéru dvaačtyřicetiletého vyučujícího ale rázem ukončilo sexuální sblížení, z nějž jej nařkla studentka, která akt označila za nedobrovolný. K události mělo dojít v červnu minulého roku po jednom ze studentských večírků. Následně měla aféra dohru na fakultě, která po incidentu přikročila k ráznému rozhodnutí. 

Vše jsem začal okamžitě řešit s vedoucím dotčené katedry. Výsledek byl rychlý – došlo k okamžitému ukončení pracovního poměru daného vyučujícího, studenti a studentky se s ním již výuce nepotkají, neboť přestal být pracovníkem fakulty,“ uvedl v dopise adresovaném studentům Masarykovy univerzity letos v únoru děkan Fakulty sociálních studií Stanislav Balík

Příběh rezonoval až v médiích 

Celá záležitost nakonec pronikla i do médií, když příběh napadené zveřejnil po necelém čtvrt roce od stanoviska děkana Deník N. Studentka tvrdí, že zpočátku nechtěla zkušenost ventilovat. Rozhodla se mluvit až poté, co se doslechla, že vyučující údajně dělá návrhy i dalším mladým politoložkám. Sama navštěvovala po nepříjemném zážitku psychoterapeuta. Akademik intimní sblížení s dívkou nepopírá. Tvrdí ale, že se jednalo o dobrovolnou záležitost a odmítá nálepku násilníka.

Nebudeme to tolerovat

Balík se podle vyjádření z dopisu, jenž má redakce k dispozici, s dotyčnou osobně setkal. Schůzku označil jako velmi emotivní, která jej zasáhla. Bývalého kolegu, jenž na katedře učil téměř dvacet let, proto s okamžitou platností vyhodil. Zároveň uvedl, že podobné jednání nechce tolerovat ani v budoucnu. Ve včerejším prohlášení se ve stejném duchu vyjádřil i rektor druhé největší univerzity v Česku Martin Bareš

Na Masarykově univerzitě nejsou a nebudou tolerovány jakékoliv formy sexuálního či genderově podmíněného obtěžování, nátlaku či násilí. Od všech je očekáváno, že se k sobě budou chovat s ohleduplností a úctou a že budou vzájemně respektovat svá práva,“ dodal Bareš s tím, že škola spustí workshopy, které mají preventivně zamezit sexuálnímu násilí. 

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FSS

Štítky Brno, FSS, Masarykova univerzita, Politologie, Sex, Násilí, Martin Bareš, Stanislav Balík, Česko, skandál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnskému docentovi zlomil vaz sexuální skandál. Univerzita ho vyhodila  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.