Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Roboti přebírají lidem pracovní místa. Odborník z Brna navrhuje jejich zdanění

Roboti místo zaměstnanců. Pracovní trh čelí masivní robotizaci, která nahrává otázce zdanění robotů. Čím méně lidí totiž bude pracovat, tím nižší budou příjmy státních rozpočtů. Podle Pavla Semeráda z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity (MENDELU) zasáhne robotizace v různé míře všechny státy.

Robotizace nejvíce ohrožuje lidi, kteří vykonávají monotónní práci, u které je automatizace snadná. Jakmile s robotizací začne jedna firma, ostatní společnosti v oboru se rychle přizpůsobí. Pracovní místa tak začnou rychle mizet. „Stát přijde o daň z příjmů, o zdravotní a sociální pojištění a naopak bude muset vyplácet podporu v nezaměstnanosti a sociální dávky. To jsou obrovské peníze," řekl Semerád.

Místo přispívání do rozpočtu se tak z bývalých zaměstnanců stanou příjemci různých podpor. Podle odhadů zanikne do roku 2030 třetina pracovních míst a do práce nastoupí roboti. „Sice vzniknou nová místa, ale někteří lidé se možná nebudou chtít rekvalifikovat. Je také pravděpodobné, že přechod bude tak rychlý, že se někteří lidé nebudou schopni tak rychle rekvalifikovat a budou na to potřebovat více času. Je proto potřeba začít přemýšlet, jak nahradit výpadek na straně státního rozpočtu," vysvětlil Semerád.

Daně a lepší školství

Podle Semeráda je potřeba vymyslet globální řešení zdaňování robotů. V opačném případě je velmi pravděpodobné, že i v této oblasti vzniknou daňové ráje. Problémem je ale samotná definice robota. Nejde totiž jen o zařízení pracující v továrnách, ale také umělé inteligence, které v bankách schvalují půjčky nebo získávají data o internetových uživatelích pro marketingové účely.

„Pokud se k tomu přikloní státy G7 a další velké ekonomiky, je šance, že se podaří daň globálně zavést. Pokud ale například Čína nebo USA budou proti, bude to komplikované až nemožné. A je otázka, jak je přesvědčit, protože sankce vytvářejí nerovnost a nepřátelství," popsal Semerád. Diskuze o zdanění se ve světě zatím vedou na lokálních úrovních. 

V úvahu připadá paušální zvýšení daně z příjmu fyzických či právnických osob. „Ale to je administrativně náročné. Další možností je zrušit odpisy u robotů, nebo by se mohla zvýšit DPH na roboty, nebo sazba daně u výrobků produkovaných roboty. My se přikláníme k samostatné dani z robotů," řekl Semerád. Ruku v ruce s daní by měla přijít také změna školství. Kvůli robotizaci musejí být lidé připravení na to, že za život mohou několikrát změnit svůj obor. 

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto jarmoluk/Pixabay.com

Štítky robot, robotizace, modernizace, zaměstnání, pracovní trh, pracovní místo, daň, Brno, Mendelova univerzita v Brně, Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně, USA, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roboti přebírají lidem pracovní místa. Odborník z Brna navrhuje jejich zdanění  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.