Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Střední škola v zahraničí? Skvělá životní zkušenost, která nemusí zatížit rodinný rozpočet

Máte děti na střední škole a přemýšlíte, jak jim dopřát co nejlepší start do života? Možnost vyjet do ciziny je pro mladého člověka nesporně formující zkušeností a konkurenční výhodou na celý život. Studium na střední škole v zahraničí dodá náctiletým větší sebevědomí i samostatnost, zlepší angličtinu, otevře nové obzory a pomůže vybudovat cenné mezinárodní kontakty. A přitom nemusí být nadměrnou zátěží pro rodinný rozpočet. Existují totiž různá stipendia, která lze využít na financování pobytu.

Bakala Foundation je rodinná nadace manželů Michaely a Zdeňka Bakalových založená v roce 2007. Jejím cílem je dlouhodobě podporovat studenty na jejich cestě ke kvalitnímu vzdělávání a tím nejen pomáhat realizovat jejich sny, ale i zlepšovat společnost jako celek.

Zažít rok na střední škole v USA a dva roky ve Velké Británii umožňuje například program ASSIST & HMC, který v České republice organizuje nadace Bakala Foundation. Jedná se o stipendijní program, který pro středoškoláka zajistí výběrovou střední školu a zároveň pokryje většinu nákladů s pobytem spojených. Je určen českým studentům 1. a 2. ročníků středních škol s dobrou znalostí angličtiny a výbornými školními výsledky; jedno ze stipendií je dostupné i žákům 9. tříd základní školy.

„Studium v zahraničí již na střední škole je pro mladé lidi obrovskou výhodou. Poznají novou zemi a kulturu, s níž souvisí i odlišný způsob vzdělávání. Studenti si většinou pochvalují velmi praktický a zážitkový styl výuky, který vede k podpoře kritického myšlení, kreativního řešení problémů a schopnosti konsenzu, což jsou dovednosti, které v budoucnu hojně využijí,“ říká Václav Pecha, ředitel nadace Bakala Foundation, která stipendia zajišťuje ve spolupráci se zahraničními asociacemi ASSIST a HMC. „Tato zkušenost je pro studenty neocenitelná, ať už se následně rozhodnou studovat na české univerzitě nebo pokračovat na vysoké škole v zahraničí,“ dodává Václav Pecha.

Naučíte se nejen o jiné kultuře, ale i o vás samotných

Jeho slova potvrzují stipendisté, kteří si touto zkušeností prošli nebo jí právě procházejí.
„Ze studia jsem nadšená. Je tu mnohem větší důraz na pochopení a využití nabytých vědomostí. Ze strany učitelů pociťuji spíše důvěru než potřebu prověřovat,“ pochvaluje si stipendistka Eliška Gärtnerová, která aktuálně studuje druhým rokem na Royal Masonic School for Girls v anglickém městečku Rickmansworth.  „Studium na anglické střední škole bych doporučila všem, kteří již tuší, čemu se chtějí věnovat, a rádi by se specializovali už během střední školy.“

Podobnou zkušenost má Kateřina Kuthanová, která absolvovala jeden rok v USA na soukromé střední škole The Stony Brook School ve státě New York. „Všichni na mé škole byli moc vstřícní a výuka mě bavila. Překvapená jsem byla z toho, jak je kampus školy rozsáhlý a dobře vybavený, velmi jsem ocenila například výborně zařízené laboratoře. Škola organizuje spoustu mimoškolních aktivit jako třeba výlety, venkovní i vnitřní kino, výtvarné workshopy, sportovní tréninky s olympioniky a mnoho dalších,“ popisuje Kateřina Kuthanová a dodává: „Studium v zahraničí všem doporučuji. Je to super zážitek a naučíte se nejen o jiné kultuře, ale i o vás samotných“.  Po ročním pobytu v USA je Kateřina zpět doma v Čechách, kde pokračuje se svou třídou ve třetím ročníku pražského gymnázia.

Stipendium pro pokrytí většiny nákladů

Přestože studium v zahraničí je finančně náročnější než v Česku, počínaje poměrně vysokým školným, pro rodiče mladých zájemců to nemusí znamenat nepřekonatelný problém. Stipendium ASSIST & HMC plně pokryje veškeré náklady na školné, stravu a ubytování po celou dobu pobytu – a to buď v hostitelských rodinách nebo na škole internátního typu. Na rodině studenta je pak pokrytí ostatních výdajů jako jsou doprava, pojištění, vízum, kapesné nebo administrativní poplatek partnerským organizacím ASSIST a HMC. Pobyt tak pro rodiče studenta není zcela zdarma, ale je neporovnatelně levnější, než kdyby jej celý financovali sami.

Pro studenty, kteří prokáží finanční potřebu, nabízí ASSIST tzv. sponzorované stipendium, kde rodina studenta hradí jen administrativní poplatek a náklady na vízum.

Více informací o programu ASSIST & HMC najdete na stránkách nadace.

Děti pod dohledem

Odchod nezletilého potomka na studium do ciziny přirozeně znamená pro rodinu velkou změnu, nicméně rodiče z ní nemusí mít obavy. Stipendia totiž garantují zahraniční partneři – v USA je to asociace ASSIST a ve Velké Británii síť soukromých škol HMC – kteří mají na místě své koordinátory a kompletně zajišťují pobyt zahraničních studentů. Tyto organizace také vybírají pro každého stipendistu střední školu ze sítě bezmála 400 soukromých výběrových škol tak, aby odpovídala jeho schopnostem, zájmům a osobnosti. Procesně také zajistí veškerou administrativu spojenou s přijetím na školu. 

Programem za dobu jeho existence prošlo již více než 300 českých studentů a studentek. Do aktuálního ročníku středoškolských stipendií je možno se přihlásit do 1. prosince 2021. Součástí online přihlášky je například i poslední vysvědčení nebo doporučení od současných učitelů, a následně je třeba úspěšně absolvovat jazykový test.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Bakala Foundation, škola, vzdělání, stipendium, střední škola, USA, nadace, Česko, kultura, Velká Británie, Zdeněk Bakala, New York

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střední škola v zahraničí? Skvělá životní zkušenost, která nemusí zatížit rodinný rozpočet  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.