Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rozdílné maturity nebudou hrát roli u přijímaček na brněnské univerzity

Brněnské univerzity nebudou zohledňovat rozdílné maturity u svých přijímacích zkoušek. Studenti se tak nemusí obávat, že by jim posun maturitní zkoušky nebo rozdílná podoba zabránila ve studiu na vysoké škole.

Zájemci o studium, kteří se hlásí na brněnské univerzity, si mohou na chvíli oddechnout. Po dlouhých debatách o podobě letošních maturit mají studenti jasno alespoň v požadavcích vysoké školy.

Univerzitám bude stačit doklad o úspěšném složení maturitní zkoušky.  „Podmínkou pro přijetí ke studiu na univerzitu je ukončené středoškolské vzdělání. Fakulty, které dříve zohledňovaly výsledek u maturity v rámci přijímací řízení, od toho v letošním roce ustoupily,“ uvedl prorektor pro vzdělávání Mendelovy univerzity (MENDELU) Radim Farana.

Stejný postup pro přijetí uchazečů bude platit také na Univerzitě obrany (UNOB), Vysokém učení technickém (VUT) či Masarykově univerzitě (MU). „Masarykova univerzita nebude posuzovat, zda uchazeči absolvovali nepovinnou profilovou zkoušku (ústní zkouška z českého jazyka a literatury a z cizího jazyka) či nikoliv, ani to, zda jim díky pomoci ve zdravotnictví bude splnění didaktického testu úředně uznáno. Pro účely zápisu ke studiu na MU bude rozhodující prokázání úspěšného složení maturitní zkoušky,“ uvedl mluvčí MU Pavel Žára.

Přijímací zkoušky on-line

Přijímací zkoušky na většině brněnských univerzit se letos nebudou konat ve školních lavicích, ale online formou. „Každá fakulta si o podobě přijímacích zkoušek rozhoduje sama, většina jich letos proběhne online,“ uvedla za VUT Tereza Kadrnožková.

Masarykova univerzita a MENDELU také počítají s online verzí. VUT kromě toho nabízí prominutí přijímací zkoušky. „Zprůměrování známek ze střední školy, umístění na oborových soutěžích nebo složení přípravných kurzů z matematiky a fyziky jsou způsoby, jak odpuštění zkoušky dosáhnout,” dodává.

Vojáci jednají 

O podobě přijímacích zkoušek stále jedná brněnský UNOB. „Finální rozhodnutí padne ve středu, ale každá fakulta má specifickou situaci, proto sama zvolí on-line nebo prezenční podobu zkoušek,” řekl mluvčí UNOB Vladimír Šidla.

Na základě rozhodnutí ministerstva školství je ústní část zkoušky z českého jazyka a cizího jazyka dobrovolná. Nadále pro ně zůstávají povinné didaktické testy a školní část maturity ze dvou nebo tří předmětů, případně z praktické zkoušky podle oboru. Studentům, kteří od října pracovali ve zdravotnictví více než 160 hodin, didaktické testy prominou. Pro úspěšné ukončení studia jim stačí složit školní maturitu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Pixabay

Štítky maturita, vysoká škola, Brno, , školství, přijímací zkoušky, univerzita, Vysoké učení technické v Brně, Mendelova univerzita v Brně, Masarykova univerzita, Radim Farana, Univerzita obrany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozdílné maturity nebudou hrát roli u přijímaček na brněnské univerzity  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.