Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Vysokoškoláci mají v Brně delší zkouškové, ti z končících ročníků i možnost pozdějšího termínu

Brněnské univerzity se rozhodly vyjít vstříc svým studentům a kvůli nedávné pandemii koronaviru prodloužily svá zkoušková období. U některých jde o týdny navíc, jinde až o měsíce, pozdější termín státních závěrečných zkoušek však nabídly všechny tři školy. Delší zkouškové také u některých škol způsobí pozdější začátek podzimního neboli zimního semestru.

Semestr začne na Masaryčce o dva týdny později

Rektor rozhodl o prodloužení zkouškového období až do 30. září a krizový štáb MUNI doporučil konat maximum zkoušek on-line. Následující semestr začne 5. října, což je o 14 dní později, než je na MUNI univerzitě zvykem.

Posun začátku podzimního semestru se promítne i do následujících zkouškových a semestrů. Všechny budou začínat se zpožděním dvou týdnů oproti běžnému harmonogramu. Kdy se univerzita vrátí k běžnému harmonogramu, se zatím neví. „Vše však bude záviset na vývoji epidemiologické situace,“ upřesnila mluvčí MU Tereza Fojtová.

Studentům, kteří měli v koronou zasaženém semestru ukončovat své studium a získat titul, nabídla MU kromě standardního ještě zářijový termín skládání závěrečných zkoušek. Studenti si mohou zvolit, oba termíny jsou plnohodnotné. Stejně jako většina běžných zkoušek se i květnové závěrečné konaly distanční formou.

Cílem delšího zkouškového je podle mluvčí možnost zvládnout zkoušky, ať už na dálku, nebo prezenčně. „Věříme, že prodloužení zkouškového období umožní všem studentům, kteří o to budou usilovat, zvládnout studijní povinnosti a dokončit zdárně semestr,“ vysvětlila.

Mendelka začne už od září

Dobu zkouškového prodloužilo o několik týdnů i vedení Mendelovy univerzity. Mimo běžné zkoušky zavádí také zkoušení on-line formou. „Při on-line zkoušení je omezena velikost skupiny studentů, proto je nutné vypsat více zkušebních termínů a to vyžaduje delší časový úsek,“ vysvětluje důvody prorektor pro vzdělávání Radim Farana z Mendelovy univerzity.

Důvodem je také snaha vyjít vstříc studentům, aby si mohli vhodně naplánovat přípravu i samotnou zkoušku. Prodloužené zkouškové však neovlivní začátek podzimního semestru 2020. Studenti MENDELU začnou s výukou v běžném termínu a to k 1. září.

Univerzita upravila také podmínky pro ukončující studenty. „Přidali jsme zkouškové období na konci srpna, pro studenty, kteří budou na konci srpna konat Státní závěrečnou zkoušku,“ doplňuje prorektor. Dle jeho slov dělají vše ve prospěch studentů, aby mohli studium ukončit ve standardním termínu. A to se zachováním požadované kvality výuky i plánovaných výstupů z učení.

Na VUT mohou studenti složit zkoušky v zimě

I studenti VUT se dočkají léta ve znamení zkouškového. „Zkouškové období bylo prodlouženo až do konce září 2020,“ popisuje mluvčí VUT Tereza Kadrnožková. Škola stanovila i možnost splnit zkoušky v nastávajícím semestru či příštím zkouškovém. „V odůvodněných případech, kdy by se student nemohl na zkoušku v tomto období dostavit, bude možné zkoušky skládat v zimním semestru a také ve zkouškovém období zimního semestru,“ doplňuje Kadrnožková. Začátek semestru škola ponechá v plánovaném termínu a to 21. září.

Rozhodnutí, zda zkoušet prezenčně či distančně je na rozhodnutí děkanů fakult a garantů předmětů. Někteří z nich preferují běžný způsob. Podle Kadrnožkové vznikají problémy s kapacitou, protože škola musí dodržet maximální počet osob v místnosti na čísle patnáct. „Opravdu se zkouší prezenčně od rána do večera několik dní za sebou,“ přibližuje situaci.

I studenti končících ročníků se dočkali posunutí termínů svých závěrečných zkoušek. Na celé univerzitě bez ohledu na fakultu je skládají prezenčním způsobem. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky univerzita, vzdělání, zkouškové, koronavirus, Brno, pandemie covidu-19, Masarykova univerzita, Mendelova univerzita v Brně, Radim Farana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysokoškoláci mají v Brně delší zkouškové, ti z končících ročníků i možnost pozdějšího termínu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.