Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Studenti se chystají na biologickou soutěž do Bostonu, jejich přístroj má čistit vodu od sinic

Tým studentů z Masarykovy univerzity a VUT s názvem Generace Mendel chce reprezentovat Českou republiku na mezinárodní biologické soutěži v Bostonu. Jejich projekt by měl pomoci čistit vodní nádrže od přemnožených sinic.

Název týmu odkazuje na Brno 

„Je nás celkem patnáct a kromě molekulárních biologů a biochemiků máme mezi sebou i informatiky a lidi přes finance, PR a management. Jako název našeho týmu jsme zvolili Generace Mendel, což odkazuje právě na Brno a Johanna Gregora Mendela, otce genetiky," vysvětluje mluvčí Generace Mendel Michal Sikorai. 

Přemnožené sinice budou likvidovat speciálně upravené bakterie

Vyvíjený přístroj bude schopen pomocí upravených bakterií přemnožené sinice ničit, čistit vodu od škodlivých látek vypouštěných sinicemi a zároveň bude z vody odstraňovat fosfor, který je jednou z příčin přemnožení sinic. Fosfor se do vodních nádrží dostává skrz odpad z polí, průmyslu a domácností. „Kromě fosforu by měl přístroj monitorovat a odstraňovat z vody nejčastěji se vyskytující cyanotoxin," vysvětluje prezidentka projektu Bára Hrnčířová.

Český projekt již na iGEMu uspěl s odhalováním nádorových buněk

iGEM (International Genetically Engineered Machine) je mezinárodní soutěž, ve které skupiny studentů vymýšlí řešení enviromentálních problémů pomocí syntetické biologie. Českou republiku už dřív na iGEMu reprezentoval v roce 2015 tým z Plzně, který za svůj projekt, umožňující odhalit přesun nádorových buněk v těle, získal zlatou medaili.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Generace Mendel

Štítky vzdělání, soutěž, biologie, studenti, Boston, Gregor Mendel, projekt, Česko, Masarykova univerzita, Brno, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Barbora Hrnčířová

Nově máme zprovozněné i webové stránky: http://generationmendel.cz/ Dozvíte se tam například, kdo jsou naši vědečtí vedoucí a kolik hodin práce jsme už našemu projektu věnovali!

Sobota, 29. února 2020, 08:56Odpovědět

Barbora Hrnčířová

Pokud vás náš projekt zaujal, najdete nás jako Generace Mendel na Facebooku: https://www.facebook.com/generaceM/ i na Instagramu: https://www.instagram.com/generace_mendel/ :)

Úterý, 25. února 2020, 11:08Odpovědět

Studenti se chystají na biologickou soutěž do Bostonu, jejich přístroj má čistit vodu od sinic  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.