Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zetor přichází s dosud nejsilnějším traktorem

Brněnský Zetor Tractors začne letos v polovině roku vyrábět nový traktor Forterra HD. Oproti těm, které už dělá, bude nový model výkonnější, dosáhne až 150 koňských sil. Novinku dnes firma představila na veletrhu Techagro.

Zetor už v minulosti uváděl, že chce zvyšovat počet modelů. Loni představil model Major. Zájem o něj překročil očekávání společnosti, továrna vyrobila 1300 těchto traktorů.

V portfoliu firmy chybí ale modely o nejvyšších výkonech. Do ČR se proto dovážejí. Nový model bude mít několik variant od 130 do 150 koňských sil. Sériovou výrobu plánuje Zetor na konec prvního pololetí letošního roku. Oproti dosavadním modelům bude nový traktor širší a stabilnější. "Nepůjde jen o většího bratra stávajícího modelu Forterra HSX, ale o zcela samostatný model v naší nabídce," uvedl David Kollhammer z vedení společnosti ZETOR TRACTORS.

Zetor loni prodal 4667 traktorů, znamená to pokles o pět procent. Rok 2012 byl ale pro firmu od nástupu hospodářské krize v prodejích nejúspěšnější. Skupina Zetor loni zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o sedm procent na 323 milionů korun.

Loni putovalo na zahraniční trhy 86 procent produkce společnosti. Mezi nejvýznamnější odběratele patřily USA, Británie, Maďarsko, Litva, Gruzie, Polsko a Skandinávie. Firma aktuálně vyrábí tři řady - Major, Proxima a Forterra do 140 koňských sil. Zetor v minulosti opakovaně uváděl, že chce vyrábět i traktory v největší výkonové řadě s názvem Maxterra s výkonem
kolem 200 koní. Kdy jej začne vyrábět dnes firma zveřejnit nechtěla.

Ředitelka úseku lidských zdrojů Zetoru Jana Ragasová dnes uvedla, že do roku 2016 chce firma rozšířit počet modelových řad na šest. Traktory společnosti by měly mít výkon od 60 do 200 koňských sil. Letos chce Zetor opět prodat přes 4500 traktorů. Plánuje zisk přes 300 milionů korun.

Zdroj ČTK

Zetor přichází s dosud nejsilnějším traktorem

Pondělí, 31. března 2014, 12:52

Nová zbraň Zetoru - traktor Forterra HD, foto: Zetor
Nová zbraň Zetoru - traktor Forterra HD, foto: Zetor

Štítky Zetor, výroba, traktory, Forterra HD, Brno, Techagro, představení, výstaviště, traktor, Česko, PROXIMA a.s., USA, Polsko, Velká Británie, Maďarsko, Litva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zetor přichází s dosud nejsilnějším traktorem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.