Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zemřel Vlastimil Bubník, hokejový a fotbalový "obojživelník"

Ve věku 83 let zemřel po krátké nemoci bývalý hokejový a fotbalový reprezentant Vlastimil Bubník. Na mistrovství světa v hokeji získal tři medaile, měl i bronz z olympijského turnaje v roce 1964 a medaili stejné hodnoty z prvního fotbalového mistrovství Evropy v roce 1960. O jeho úmrtí dnes informovala manželka Hana Bubníková.

Bubník byl posledním z takzvaných obojživelníků, sportovců, kteří dokázali na vrcholové úrovni zvládat více odvětví. "Oba sporty jsem miloval stejně," řekl hráč, který v létě nastupoval v útoku brněnské Zbrojovky a v zimě střílel gól za gólem v barvách sousední Rudé hvězdy a později ZKL.

Bubník se podílel na zisku všech 11 brněnských hokejových titulů, v nejvyšší soutěži zaznamenal 300 branek. Dalších 121 jich přidal v reprezentaci a v Klubu hokejových střelců deníku Sport mu patří desáté místo. "Je to pro všechny hluboká ztráta. Odešla největší legenda klubu. Rodině a všem blízkým vyjadřujeme upřímnou soustrast," uvedl majitel Komety Libor Zábranský.

Technicky skvěle vybavený útočník si zahrál na čtyřech olympijských turnajích, v roce 1956 byl v Cortině d'Ampezzo vlajkonošem československé výpravy, až na OH 1964 v Innsbrucku ale získal medaili. Jeho rekord v počtu 36 kanadských bodů na olympijských hrách překonal až v roce 2010 Fin Teemu Selänne. Z MS má Bubník na kontě stříbro a dva bronzy, v roce 1961 ho vyhlásili nejlepším útočníkem turnaje.

"Vlastimil Bubník byl ve své době jedním z nejlepších světových hokejistů. Vzpomínám si, s jakým uznáním o něm mluvili například na olympijských hrách ve Vancouveru, kde ho v počtu kanadských bodů z olympijských turnajů překonal až Teemu Selänne. Český lední hokej přišel o výraznou osobnost," uvedl prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Fotbalový reprezentační dres oblékl Bubník jedenáctkrát a dal čtyři góly, jedním z nich přispěl v roce 1960 k bronzu z Poháru národů. Nedlouho poté se však s vrcholovým fotbalem rozloučil a soustředil se výhradně na hokej. "Postupem času to šlo čím dál tím hůř skloubit," vysvětloval nelehké rozhodnutí člen hokejové Síně slávy IIHF.

Zdroj: ČTK

Štítky Sport, hokej, fotbal, Bubník, úmrtí, Vlastimil Bubník, olympijské hry, bronzová medaile, Mistrovství Evropy ve fotbale, Mistrovství světa v ledním hokeji, Hana Machatová, Teemu Selänne, FC Zbrojovka Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel Vlastimil Bubník, hokejový a fotbalový "obojživelník"  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.