Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zemřel Miroslav Čada, závodník a "otec" Masarykova okruhu

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel Miroslav Čada, jeden z posledních závodníků generace Františka Šťastného a později významná postava Masarykova okruhu. Miroslav Čada se významně zasloužil o stavbu novodobé trati a zachování závodů mistrovství světa v Brně a České republice.

Přestože na motocyklové závodění nebyl stavěný, patřil Čada se svými stopětaosmdesáti centimetry k nepřehlédnutelným postavám českého motocyklového závodění už od první poloviny padesátých let. Většinu kariéry si vystačil se "soukromou" technikou, jezdil mimo jiné na motocyklu Norton, který koupil od Antonína Vitvara. Už v roce 1955 se stal mistrem Československa v třistapadesátkách, na Velké ceně Brna skončil dvakrát na podiu (1962 a 1964).

Po skončení závodní kariéry se Miroslav Čada naplno pustil do práce funkcionáře. Tu nejdůležitější odvedl od poloviny sedmdesátých let do roku 1987. Především díky jeho osobnímu nasazení, které vyvrcholilo schůzkou s tehdejším premiérem Štrougalem, který poté osobně intervenoval ve prospěch stavby nového Masarykova okruhu, se podařilo v Brně vybudovat současnou trať a zachránit tak pro Československo, resp. Českou republiku závod Mistrovství světa silničních motocyklů, který se jezdí dodnes.

Miroslav Čada zůstal Masarykovu okruhu věrný i po odchodu na odpočinek, byl členem Automotoklubu Masarykův okruh a na chodu a směřování závodního areálu se aktivně podílel.

Všichni pracovníci Automotodromu Brno by tímto chtěli vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým synům Miroslava Čady Miroslavovi a Rostislavovi.

Tisková zpráva Automotodrom Brno

Štítky Miroslav Čada, automotodrom Brno, Brno Circuit, Masarykův okruh, Brno, Česko, František Šťastný, motocykl, Československo, Mistrovství světa silničních motocyklů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel Miroslav Čada, závodník a "otec" Masarykova okruhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.