Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Žádná z částí Brna na rok 2015 zdražení nájemného neplánuje

Lidé, kteří v Brně bydlí v obecních bytech, příští rok nebudou platit vyšší nájemné. Žádná z městských částí, které odpověděly na dotaz, zdražení nájemného neplánuje. Mezi jednotlivými částmi Brna jsou ale velké rozdíly. Nejnižší je cena za metr čtvereční na Vinohradech, k nejdražším patří Brno-střed.

Nájemné na Vinohradech činí aktuálně 43,37 Kč za metr čtvereční. "Udržení nízkého nájemného jako jistou sociální pomoc či úlevu pro obyvatele obecních bytů na Vinohradech hodláme držet i do budoucna. S nárůstem nepočítáme. Onu zásadu máme obsaženu i ve volebním programu," uvedl starosta městské části Jiří Čejka (ČSSD).

Se zvýšením ceny nepočítají ani další městské části. Například ve Starém Lískovci, kde je velké panelové sídliště, se neměnila už čtyři roky. Metr čtvereční tam nájemce vyjde na 55 korun. "V následujícím roce nepočítáme s navýšením ceny," uvedl starosta Vladan Krásný (ODS).

Výše nájemného v obecních bytech v Brně se odvíjí také od investic, které radnice v posledních letech udělaly. Například v Jundrově radnice investovala do rekonstrukce bytových jader. "Nájemníkům, se kterými byla uzavřena nájemní smlouva do konce roku 2013, byl nájem po rekonstrukc jader zvýšen na 77 korun za metr čtvereční. Nově pronajímané byty od ledna letošního roku jsou v jiném režimu. Nájem se odvíjí od velikosti bytu," uvedla starostka Jundrova Ivana Fajnorová (Zelení). Byt 1+1 tak nájemníky vyjde na 4000 korun, 3+1 s lodžií na 7500 korun měsíčně.

V příštím roce v Jundrově nájmy zvyšovat nebudou, podobně jako v Žabovřeskách, kde se ceny neměnily ani letos. Žabovřesky přitom dokončily rekonstrukci bytových jader a kuchyní v 72 bytech výškového panelového domu ve Vychodilově ulici 12. Náklady činily přes 21 milionů korun. Radnice za poslední roky opravila pět výškových domů s 380 byty za více než 137 milionů korun. Vše hradila z vlastního rozpočtu.

K nejdražším městským částem patří Brno-střed s cenami 96 a 88 korun za metr čtvereční. Nominálně jsou vysoké i ceny nájemného v části Brno-sever, každý byt ale uplatňuje slevu na nájemném. Po přepočtu radnice standardní byty pronajímá od 52 do 72 korun za metr čtvereční. Jde o sazby nájemného po započtení základní slevy, která je automaticky poskytována všem nájemníkům, a to ve výši 35 procent v Černých Polích, Husovicích a Lesné a 30 procent v Zábrdovicích. Výše poskytované slevy ale může dosáhnout až 50 procent s ohledem na stavebně-technický stav bytových domů. "Výše nájemného včetně slev se nemění od roku 2012," uvedl Martin Ingr z radnice Brno-sever.

V Brně je kolem 177.000 bytů, bezmála 30.000 je ve správě města.

Ceny nájemného v jednotlivých městských částech:

Městská část Cena za 1 m2 standard /podle oblastí/ Cena za 1 m2 sníženého nájemného
Bosonohy 54  
Bystrc 60  
Černovice 62,2  
Jih 62 54
Jundrov 77  
Královo Pole 79,3/78,5/73,0 66,4/61,0
Líšeň 63  
Maloměřice a Obřany 68  
Řečkovice a Mokrá Hora 80  
Sever 71,5/65/52,5 65/58,5/47,6
Starý Lískovec 55  
Střed 96/88  
Vinohrady 43,4 24,4 (domy s peč. službou)
Žabovřesky 67 55

Pozn: v městských částech Bohunice, Ivanovice, Útěchov, Žebětín a Jehnice nejsou městské byty.

Městské části Chrlice, Kníničky, Kohoutovice, Komín, Medlánky, Nový Lískovec, Ořešín, Slatina, Tuřany a Židenice na anketu neodpověděly.

Zdroj: ČTK

Štítky byty, peníze, nájemné, Brno, městská část, metr čtvereční, vinice, Brno-střed, Jundrov, Jiří Čejka, Žabovřesky, ČSSD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žádná z částí Brna na rok 2015 zdražení nájemného neplánuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.