Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vznikla protestní petice proti zvýšení poplatků za odpad

Více než dvě tisícovky Brňanů připojily během tří týdnů svůj podpis pod petici proti zdražování poplatku za odpad. O situaci informoval městský opoziční zastupitel Martin Ander (SZ), jehož strana protest proti plánu magistrátu v jihomoravské metropoli organizuje.

Přestože výdaje města na nakládání s komunálním odpadem klesají a jsou podle bývalého náměstka primátora Andera na historickém minimu, koalice ODS a ČSSD prosazuje výrazné zdražení poplatku.

O výši poplatku za komunální odpad na příští rok rozhodne v úterý 6. listopadu brněnské zastupitelstvo. Radní jdou na schůzi s návrhem zvýšit poplatek z 500 na 675 korun. To je také maximum, které může podle zákona radnice od občanů vyžadovat.

Výrazné zvýšení poplatků postihne podle Andera především nízkopříjmové skupiny obyvatel – seniory či rodiny s dětmi. „Pro čtyřčlennou rodinu by zdražení poplatku znamenalo dalších 700 korun z rozpočtu domácnosti navíc," řekl Ander.

Přitom například senioři jsou podle něj skupinou, která vzhledem ke svým nízkým příjmům nevytváří velké množství odpadu. „Systém paušálního zpoplatnění, nezohledňující množství vyprodukovaného netříděného odpadu je tedy především vůči nim velmi nespravedlivý," tvrdí zelení.

Zřejmě i proto se do sbírání podpisů pod nesouhlasnou petici zelených zapojily desítky brněnských seniorů ze Svazu důchodců.

Výdaje města na sběr, svoz a zneškodnění směsného komunálního odpadu byly loni podle Andera na historickém minimu. Díky modernizaci provozu spalovny klesly zhruba o 40 milionů korun.

„Zdražením poplatku chtějí radní vytáhnout z kapes Brňanů dalších sedmdesát milionů korun, které hodlají utratit v často zbytečných a předražených veřejných zakázkách," tvrdí šéf zastupitelského klubu zelených Ander.

„Místo zbytečného zdražování navrhujeme posílit recyklaci a změnit systém tak, aby platili skutečně všichni, kteří odpad produkují, a výše poplatku se odvíjela od množství odpadu," dodala zastupitelka SZ a starostka Nového Lískovce Jana Drápalová. Upozornila přitom na fakt, že takový systém zpoplatnění likvidace odpadků funguje například v Praze nebo ve Vídni.

Napsal Jiří Nováček, Mediafax
Foto: Joolz, Wikipedia

Štítky petice, zvýšení poplatků, komunální odpad, poplatek, odpad, Martin Ander, Brno, ČSSD, ODS, Jana Drápalová, Mediafax, Wikipedie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vznikla protestní petice proti zvýšení poplatků za odpad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.