Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vinaři z Moravy vezou z Bruselu sedmnáct medailí

Vinaři z Moravy vezou z jedné z největších světových soutěží vín Concours Mondial de Bruxelles sedmnáct medailí, z toho pět zlatých. K nejúspěšnějším patřilo vinařství Vinné sklepy Lechovice se ziskem dvou zlatých medailí za Cabernet Sauvignon, ledové víno 2012 a Frankovku, ledové víno 2007. Jednu zlatou veze Zámecké vinařství Bzenec za Chardonnay, výběr z hroznů 2012, Josef Dufek za Tramín červený a Vinofol za stejnou odrůdu.

Soutěž se poprvé uskutečnila v roce 1994 v Bruggách. V následujících letech se hodnocení konalo v Bruselu a dalších evropských městech, letos opět v Bruselu. Organizátoři výsledky vyhlásili v pátek.

Podle ředitele Zámeckého vinařství Bzenec Bořka Svobody asi nebude mít ocenění ze zahraničí na prodeje vína této firmy vliv. "Je to pro nás ale důležité v tom, že jsme se při výrobě vína dali správnou cestou," řekl Svoboda. Společnosti podle něj ocenění pomůže i v budování dobrého jména.

Concours Mondial de Bruxelles patří mezi náročné světové soutěže vín. Vzorky hodnotí odborná porota mimořádně přísně a zároveň se zde vína utkávají s nejlepší světovou produkcí a vinařskými styly. "Aby jakékoli víno uspělo mezi více než osmi tisíci konkurenty z osmapadesáti vinařských zemí, musí mít parametry opravdové světové extratřídy," uvedl Pavel Krška z Národního vinařského centra.

Letos se moravským vinařů v zahraničí daří. Nedávno přivezli z mezinárodní soutěže Le Mondial du Rosé ve Francii čtyři zlaté a jedenáct stříbrných medailí. Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku vyhrál prestižní přehlídku světových výrobců odrůdy Chardonnay a Zámecké vinařství Bzenec vyhrálo se svým Rulandským bílým 2011 pozdní sběr soutěž této odrůdy rovněž ve Francii.

Zdroj ČTK

Štítky vinař, Brusel, ocenění, cena, brno, zprávy, byznys, 2014, Morava, víno, soutěž, Zámecké vinařství Bzenec, Chardonnay, Josef Dufek, Cabernet Sauvignon, Frankovka, Lechovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vinaři z Moravy vezou z Bruselu sedmnáct medailí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.