Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Veletrhy Brno loni vydělaly 170 milionů korun

Společnosti Veletrhy Brno se loni podařilo poprvé od roku 2008 znovu dosáhnout zisku, který činil před zdaněním 169,6 milionu korun. O rok dříve byla na nule. Obrat byl přes miliardu korun. Generální ředitel Jiří Kuliš označil loňský rok za úspěšný, přesto je společnost na prodej.

Společnost to dnes uvedla v tiskové zprávě. Německý majitel Messe Düsseldorf už brněnské výstaviště nechce a nabízí je městu. Veletržní průmysl je významně ovlivněn vnějším prostředím.

„Přesto se i v situaci, kdy české hospodářství bylo uplynulý rok v recesi a Evropa ve fázi nulového růstu, podařilo dosáhnout vynikajících výsledků zejména strojírenskému veletrhu a veletrhu zemědělské techniky Techagro. Za očekáváním naopak zůstal stavební veletrh, který je ovšem prezentací oboru, jenž oslabuje již čtvrtý rok po sobě,“ uvedl Kuliš.

Zhruba 60 procent tržeb společnosti pochází z pořádání veletržních akcí a pronájmu kongresových, konferenčních a jiných prostor. Zbylé tržby pocházejí z výstavnických a dalších služeb.

Brněnské výstaviště loni pořádalo 41 veletržních akcí a poskytlo prostory pro dalších sedm hostujících akcí včetně veletrhů Amper, Zelený svět či Gaudeamus. Výstaviště navštívilo celkem 750 tisíc návštěvníků z 81 zemí.

Jen mírný pokles návštěvnosti způsobil proti očekávání přesun veletrhu Autotec na letošní září, kdy se stane součástí nového veletrhu Eurotrans, který zahrne komplexně celé téma dopravy.

V roce 2012 zařadila firma Veletrhy Brno do svého portfolia tři nové veletržní tituly - taneční veletrh Dance Life Expo, obnovenou premiéru měl veletrh franchisových konceptů Franchise Meeting Point a také první ročník finančního veletrhu Peníze.

„Nové veletrhy byly úspěšné, oslovily očekávanou cílovou skupinu, a proto s nimi počítáme ve veletržním kalendáři v dalších letech," uvedl Kuliš.

Prodej společnosti nebude mít na veletržní kalendář vliv. Město má opční právo na nákup 17 procent akcií, díky čemuž by získalo 51procentní většinu. Němci však chtějí prodat všech 61 procent. Nominální hodnota těchto akcií je 767,5 milionu korun.

Zdroj: ČTK

Štítky Společnost, Veletrhy Brno, výstaviště, výdělek, loňský rok, Brno, veletrh, Brněnské výstaviště, Evropa, Düsseldorf, Světová výstava, Gaudeamus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veletrhy Brno loni vydělaly 170 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.