Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vědci zkoumají látku odhalující rakovinu prostaty

Vědci z Laboratoře metalomiky a nanotechnologií Mendelovy univerzity v Brně čtyři roky zkoumali látku zvanou sarkosin. Výsledkem jejich výzkumu je test, který má upozornit muže na nežádoucí změny jejich prostaty. Může tak pomoci včas odhalit především agresivní formy rakoviny.

Vědci si vzali na pomoc aminokyselinu zvanou sarkosin. Její přítomnost v moči u zhoubných nádorů prostaty objevili vědci z Michiganské univerzity teprve před pěti lety.

Tým profesora Reného Kizka čtyři roky prováděl výzkum, jehož cílem bylo prokázat, zda je sarkosin spolehlivým vodítkem k určení především zhoubných nádorů prostaty.

Vědci sledovali množství sarkosinu v moči pacientů s různými nádory prostaty a srovnávali je se zdravými jedinci.

„Výsledky, které jsme analýzou vzorků moči získali přibližně od 500 pacientů, ukazují, že sarkosin skutečně může sloužit jako diagnosticky velmi efektivní molekula. Velkou výhodou je navíc jeho jednoduchá analýza,“ konstatoval Zbyněk Heger, pracovník Laboratoře metalomiky a nanotechnologií, který se na výzkumu podílel.

Brněnští vědci plánují zhotovení jednoduchého a levného testu, který mohou muži používat sami z domova. Základní představu, jak by měl test vypadat, už mají.

„V současné době hledáme partnera z komerční sféry, který by tester uvedl na trh. Jednali jsme už s několika zahraničními firmami, zatím ale neúspěšně,“ uvedl Robert Plaga, ředitel Centra transferu technologií Mendelovy univerzity.

Podle vědců bude tento test určený především pro domácí použití. Má upozornit muže na patologické zvýšení sarkosinu v jejich moči a včasnou návštěvu lékaře, čímž může pomoci zvýšit záchyt především agresivních karcinomů prostaty.

Dlouhodobý výzkum probíhá ve spolupráci s urologickými odděleními fakultních nemocnic v pražském Motole a u svaté Anny v Brně. Pro potvrzení významu sarkosinu v odborné diagnostice karcinomů prostaty chtějí brněnští vědci vyhodnotit ještě velké množství vzorků. Z toho důvodu hledají zahraniční partnery, mezi které již patří nemocnice v Německu a Rakousku, jež přislíbily, že budou laboratoř vzorky moči zásobovat.

Foto: Mendelova univerzita

Štítky rakovina prostaty, rakovina, výzkum, Mendelova univerzita v Brně, Michiganská univerzita, Robert Plaga, Fakultní nemocnice v Motole, Německo, Rakousko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci zkoumají látku odhalující rakovinu prostaty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.