Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vědci se v Antarktidě tentokrát zaměří na tučňáky

Před koncem roku, 29. prosince, odjedou z Brna do Antarktidy experti Masarykovy univerzity na již devátou expedici. Na polární stanici Johanna Gregora Mendela, vybudovanou na ostrově Jamese Rosse, se vydá 15 odborníků a techniků, mezi nimi i sedm nováčků.

Nově budou mít na programu odběry krve tučňáků pro analýzu genové rozmanitosti populací těchto živočichů.

Kromě krve tučňáků, kterou prozkoumají ve spolupráci s chilskými vědci, budou odborníci z Masarykovy univerzity také pokračovat v dlouhodobém meteorologickém a biologickém monitoringu, jehož součástí je sledování ledovců i primitivních forem života ve sladkovodních jezerech a v moři.

Zaměří se také na trus ptáků, v němž budou vědci hledat takzvané arboviry způsobující různé nebezpečné choroby, například encefalitidu, a pátrat budou i po půdních hlísticích.

„Lékař výpravy se také letos zaměří na detailní hodnocení zdravotního stavu členů posádky v průběhu expedice. Ve vzorcích krve bude sledovat imunitní parametry související s působením extrémních podmínek na člověka,“ uvedl vedoucí expedice Pavel Kapler.

V minulých letech komplikovalo přesun na stanici a některé plánované výzkumy zamrzlé moře, v tomto roce se podobným problémům výprava vyhne.

„Letos nás mořský zámrz nezaskočí, protože celou cestu poletíme a pro dosažení vzdálených lokalit na ostrově pak namísto člunů použijeme dvě nové terénní čtyřkolky,“ přiblížil další novinky Kapler.

Kvůli loňskému zámrzu se zdrželo i plánované technické vylepšení stanice, které zahrnuje navýšení její ubytovací kapacity až na dvacet osob, instalaci 108 solárních panelů, testování nového typu větrné elektrárny o výkonu 5 kW a především zlepšení systému čerpání, úpravy, ohřevu a skladování pitné vody.

„Naše vědecká stanice se aktivně zapojila také do spolupráce s průmyslem, především v oblasti konstrukčně-materiálových věd. Budeme testovat například odolnost průmyslových polymerů vůči UV záření, komunikační technologie, systémy odpadového hospodářství v polárních podmínkách nebo se podílet na vývoji nové generace vybavení pro extrémní podmínky,“ doplnil Kapler.

Expedice odjíždí do Antarktidy 29. prosince. Z Vídně se letecky přesune do argentinského Rio Gallegos, odkud poletí vojenským speciálem na argentinskou základu Marambio. Na poslední úsek cesty,na základnu J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse, se pak přepraví vrtulníky.

Návrat expedice do Brna je plánován v polovině března.

Foto: Masarykova univerzita

Štítky Antarktida, Masarykova univerzita, Gregor Mendel, James Clark Ross, Brno, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci se v Antarktidě tentokrát zaměří na tučňáky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.