Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

ÚOHS začal posuzovat prodej Mafry Babišovi

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal posuzovat prodej mediální skupiny MAFRA, která vydává celostátní deníky Mladá fronta DNES a Lidové noviny a provozuje řadu dalších médií, Agrofertu holding miliardáře Andreje Babiše. Zahájil správní řízení. Dnes o tom zveřejnil informaci na svých webových stránkách. Mafru prodala německá Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft.

ÚOHS většinu fúzí schvaluje bez podmínek do 30 dnů od zahájení správního řízení. Ve složitých případech může schvalovací proceduru prodloužit na pětiměsíční.

Návrh na povolení fúze podal Agrofert v úterý. Podle něj má získat výlučnou kontrolu nad společností MAFRA a Anděl Media Centrum. 

ÚOHS bude posuzovat oblast vydávání periodického tisku, poskytování reklamního prostoru v periodickém tisku a na internetu, výroby tiskovin a internetového zpravodajství.

Babiš v červnu uvedl, že akvizice je důležitým krokem ve strategii vybudovat významnou mediální divizi na trzích Česka a Slovenska. Agrofert začal v médiích podnikat loni vytvořením bezplatného týdeníku 5plus2, jehož milion výtisků je týdně distribuováno po celém Česku. Letos v dubnu rozšířil své mediální aktivity i na území Slovenska převzetím společnosti Ecopress, vydavatele deníku Hospodárske noviny.

Babišovo působení v médiích se často dává do souvislosti s jeho aktivitami v politice. Jeho dlouhodobá kritika korupčního prostředí předloni vedla ke vzniku politického hnutí ANO 2011, jehož je lídrem. Babiš uvedl, že nebude v žádném řídicím orgánu vydavatelské skupiny MAFRA, ve které chce po jejím nákupu vystupovat pouze v pozici finančního investora.

Skupina MAFRA je jednou z předních mediálních skupin působících na českém trhu. Je mimo jiné vydavatelem deníků Mladá fronta DNES, Lidové noviny, METRO, provozovatelem internetových portálů iDNES.cz či lidovky.cz. Její aktivity zahrnují také televizní stanici Óčko a virtuálního mobilního operátora MOBIL.CZ. Do skupiny patří také divize Mafraprint. Mediální skupina zaměstnává asi 1100 zaměstnanců.

Rozhlasové stanice Expres radio a Classic FM, které jsou součástí skupiny, má získat zpět původní vlastník, německá společnost Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft. Skupina také zjednoduší svou majetkovou strukturu. Zaniknou dceřiné společnosti Mafra Media a Metro ČR, jedinou nástupnickou firmou bude Mafra.

Babišův Agrofert byl založen v roce 1993 jako společnost obchodující s hnojivy a agrochemikáliemi. V průběhu let se rozrostl a skupina teď zahrnuje více než 200 společností působících v chemickém průmyslu, zemědělství, potravinářství, lesnictví a médiích. S více než 5,5 miliardy eur konsolidovaného obratu je Agrofert čtvrtým největším podnikem v ČR.

Zdroj ČTK

Štítky ÚOHS, MAFRA, Babiš, prodej, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Andrej Babiš, Agrofert, Česko, Lidové noviny, Slovensko, Anděl Media Centrum, ANO 2011, Mafra Media

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ÚOHS začal posuzovat prodej Mafry Babišovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.