Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

U svatého Jakuba v Brně našli vstup do hrobky, je však zasypaná

Při opravách pozdně gotického kostela svatého Jakuba v Brně se podařilo lokalizovat starou kněžskou hrobku, o které chyběly přesné zprávy. Hrobka je pod hlavním oltářem z 19. století. Právě při stavbě mohutného kamenného oltáře ji tehdejší řemeslníci ze statických důvodů museli zasypat a zazdít. Nyní se podařilo sondou nahlédnout alespoň do přístupové chodby. Opravy kostela přinesly také další zajímavé objevy. Rekonstrukce za 36 milionů korun potrvá do příštího roku.

Hrobku se podařilo najít prostřednictvím vrtu. "Víme, že schodiště do hlavní hrobky začínalo v úrovni obětního stolu, v úrovni svatostánku je pak zazděný vchod do hrobky," řekl historik umění Martin Číhalík, který na průzkumu kostela pracuje. V hrobce se pohřbívalo od středověku. Není však jasné, zda dodnes uchovává ostatky. Nelze vyloučit, že je před zasypáním hrobky přesunuli do kostnice.

Cenným objevem je také náhrobek sedmnáctiletého hocha, který se po staletí skrýval za zády chrámové lavice. Díky tomu se zachoval ve zcela neporušeném stavu, ve zdi jej drží původní hřeby. Náhrobek datovaný rokem 1695 je výjimečný obrazovou výzdobou. Jsou na něm rytiny dvou andělů, které mají symbolický význam. Jeden zhasíná pochodeň, druhý vyfukuje bubliny, což je motiv známý například z traktátu Erasma Rotterdamského. "Obojí znázorňuje pomíjivost života," uvedl Číhalík.

Po skončení rekonstrukce náhrobek zřejmě znovu zmizí za lavicí. Jeho přemístění by bylo nákladné, hrozí také jeho poškození.

Hlavní oltář nyní obklopuje několikapatrové lešení. Každému čtverečnímu centimetru se opakovaně věnuje tým restaurátorů. Nejprve oltář s mnoha kamennými fiálami a dalšími prvky zbavili hrubých nečistot, nyní mu vracejí původní lesk. Zkoušeli různé technologie, nakonec podle restaurátora Libora Jaroše zůstali u náročné, ale účinné a šetrné práce se štětečky v rukou. Některé chybějící prvky musejí znovu vyrobit.

Všechny oltářní obrazy jsou momentálně v restaurátorských dílnách, stejně jako dřevěné sochy apoštolů z presbytáře kostela. Díky rekonstrukci se nově otevře věž s unikátním schodištěm v podobě dvojité šroubovice. Ve věži vznikne malá expozice o historii kostela.

Chrám svatého Jakuba je impozantní stavba dlouhá 54 metrů. Věž dosahuje výšky přibližně 94 metrů. Kostel má složitou a dosud ne zcela jasnou stavební historii. Jeho současná podoba se rodila v 16. století, kdy patronát nad ním po velkém požáru převzalo od oslavanského kláštera cisterciaček město Brno. Rekonstrukci umožnily peníze z takzvaných norských fondů. Na podzim se znovu otevře věřícím, opravy ale definitivně skončí až příští rok.

Zdroj: ČTK

Štítky hrobka, kostel, Brno, Erasmus Rotterdamský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U svatého Jakuba v Brně našli vstup do hrobky, je však zasypaná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.