Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tygřice Satu dostane nového ženicha. O osm let mladšího

Se čtyřmi samci tygra sumaterského se chovatelé v brněnské zoo pokoušeli spárovat tygřici Satu. Neúspěšně. K jejím březnovým desátým narozeninám jí proto osmnáctého března dovezou dvouletého samce z polské Varšavy.

Současný obyvatel zahrady, tygr Dua z maďarské zoo, osmého března odcestuje do anglického Tamworth. „Satu je v ideálním reprodukčním věku a má dobrý genofond, o který nechceme přijít. Proto se ji pokusíme spárovat s pátým samcem,“ vysvětlil ředitel brněnské zoo Martin Hovorka.

Problém při pokusech o oplodnění tygřice Duou se současným partnerem byl, že nedošlo ke spojení a semeno skončilo na zádech. „Myslel jsem si, že to nedopadne dobře. Protože Satu je z Irska a Duo z Maďarska. A Hunové a Kelti se nikdy nesnesli,“ vtipkoval ředitel. Doplnil, že u tygrů je důležité, aby nebyl styk fádní. „Musí být dramatický, jinak nedojde k uvolnění vajíček,“ uvedl Hovorka.

Nejhůře skončil pokus o párování v roce 2007. „Tygřice samce Dicka zranila a on následně uhynul,“ řekla mluvčí brněnské zoo Monika Brindzáková.

Dodala, že právě Dick bylo poslední mládě tygra sumaterského, které v brněnské zoo odchovali. „Narodil se v roce 1996,“ uzavřela Brindzáková.

Autoři

Štítky zoo, tygr, tygřice, sumaterský, párování, sex, zprávy, brno, 2014, vražda, Zoologická zahrada Brno, Sata, Varšava, Maďarsko, Irsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tygřice Satu dostane nového ženicha. O osm let mladšího  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.