Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Také v Brně nastal čas honiteb, divočáci se přemnožili

Možná tomu nebudete věřit, ale také Brno je revírem myslivců. Během listopadu a prosince tady myslivci uskuteční okolo 30 honů a lovů na drobnou zvěř i vysokou. A té není na území města zrovna málo.

„Máme celkem 12 honiteb, z toho dvě obory. K 31. březnu se na území města Brna vyskytovali mimo obory, tedy volně v lesích a na polích, tři jeleni, 20 daňků, 65 muflonů, 462 kusů zvěře srnčí, 170 divokých prasat, 730 zajíců, 1092 bažantů a 28 divokých králíků,“ uvedl nejnovější čísla z jara tohoto roku Tomáš Pohl ze státní správy myslivosti brněnského magistrátu.

Z těchto stavů se pak stanovují počty zvěře, které se mají za daný rok odlovit. V roce 2011 tak byli na území města Brna odloveni (mimo obory) čtyři daňci, 55 muflonů, 155 kusů srnčí zvěře, 90 divokých prasat, 318 zajíců, 914 bažantů a 130 divokých kachen.

Přirozený roční úhyn zvěře je zanedbatelný. Zvěře často zbytečně umírá na silnících, a to po střetu s motorovými vozidly. V roce 2011 zemřelo při střetu s motorovými vozidly celkem 44 kusů srnčí, což je přibližně 20 procent naplánovaného odlovu této zvěře. „To znamená, co přejedou auta, myslivci započítají do odlovu a nemohou tedy již tuto zvěř odlovit,“ dodal Pohl.

Nejvíce zvěře uhyne při střetu s motorovými vozidly mezi Lesnou, Soběšicemi a Útěchovem, na takzvané staré dálnici mezi Bystrcí a Veselkou, v okolí Žebětína nebo na Černovické terase.

Kromě snížení lovu srnčí zvěře, znehodnocení trofeje a zvěřiny má úhyn na silnicích neblahý vliv i na samotný chov. Při lovu myslivci přednostně loví slabé, nemocné nebo do chovu nevhodné kusy. Při střetu s motorovým vozidlem tomu tak není, naopak často bývají sraženy kusy v dobré kondici a vhodné k chovu.

Velké škody na početních stavech jsou i u drobné zvěře. Vloni bylo prokazatelně sraženo motorovými vozidly 55 zajíců a 82 bažantů.

„V posledních letech došlo k přemnožení černé zvěře. V Brně jsou problémy s divočáky především v  jeho severní části: v Soběšicích, na Lesné, v Králově Poli nebo Ořešíně. V těchto lokalitách působí černá zvěř škody na zemědělských plodinách, záhonech, okrasných trávnících a v neposlední řadě také na oplocení pozemků a technickém vybavení zahrad, například automatických závlahových systémech,“ konstatoval Pohl.

Vedle divočáků došlo v Brně i k přemnožení jezevce lesního, který nemá v okolí měst přirozeného nepřítele. Je to noční zvíře a jeho lov je proto velmi časově náročný a problematický. Také on způsobuje nezanedbatelné škody na zemědělských plodinách a v zahrádkářských koloniích.

Foto: Magistrát města Brna

Štítky lov, hon, myslinci, zvěř, divoké prase, Brno, myslivost, motorové vozidlo, zajíc, Soběšice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Také v Brně nastal čas honiteb, divočáci se přemnožili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.