Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rudoarmějec je v rukou restaurátorů, vrátí se na jaře

Dohady, nejasnosti a vášnivé diskuze způsobilo odstranění sochy rudoarmějce na Moravském náměstí. Tento krok souvisí s probíhající rekonstrukcí dvou částí parku Koliště právě u památníku vítězství a u Janáčkova divadla.

Opravy se týkají i prostranství okolo pomníku rudoarmějce. „Bronzová socha frontového vojína byla minulý týden odvezena do odborné dílny v Buštěhradě, kde bude restaurována. Na své místo se vrátí v jarních měsících příštího roku, před termínem výročí osvobození města Brna,“ sdělil Jaroslav Hamža z odboru kultury brněnského magistrátu.

Rekonstrukce probíhá pod dohledem odboru památkové péče, jedná se totiž o kulturní památku.

„Už jsem si myslela, že se ten voják sem už nevrátí. Po revoluci, začátkem devadesátých let, byly snahy ten pomník odstranit a několikrát se na něm vyřádili vandalové,“ svěřila se Jiřina Kohoutková, která pamatuje jeho historii.

Přes protesty odborníků i veřejnosti byl původní text z obou desek v roce 1993 odstraněn a později nahrazen nápisem na zadní desce: „Realizováno a upraveno na náklady města Brna v letech 1955 a 1994.“

Památník Vítězství, jehož autory jsou Vincenc Makovský, Bohuslav Fuchs a Antonín Kurial, byl na někdejším náměstí Rudé armády slavnostně odhalen 26. dubna 1955, v den 10. výročí osvobození Brna Rudou armádou.

Realizace projektu rekonstrukce parků ´Koliště II - pomník´ a ´Koliště III - Janáčkovo divadlo´ bude stát 53 milionů korun, z toho dotace ze strukturálních fondů Evropské unie činí 35,7 milionu. S jeho ukončením se počítá v srpnu 2013. Generálním dodavatelem díla je firma FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby.

Park bude vybaven novým mobiliářem, staré stromy budou nahrazeny novými dřevinami a navíc přibude nová alej jerlínů v obvodovém chodníku před pomníkem.

Štítky rudoarmějec, Moravské náměstí, Brno, restaurace, rekonstrukce, Janáčkovo divadlo, pomník, Rudá armáda, Evropská unie, Buštěhrad, Bohuslav Fuchs, Vincenc Makovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rudoarmějec je v rukou restaurátorů, vrátí se na jaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.