Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pod Brnem bude nová trasa v kolektorech

Od příštího týdne mají Brňané možnost navštívit novou prohlídkovou trasu v podzemí města. Technické sítě Brno zpřístupnily nový okruh v kolektorech, kde vedou technické rozvody, například horkovody. Nový okruh má více než kilometr.

Nová trasa vede například pod ulicemi Masarykova, Radnická nebo Panská. Kromě kabelů, optických sítí a horkovodu mohou návštěvníci například obdivovat některé nálezy z centra Brna.

Artefakty pocházejí například z hloubení studny na Špilberku nebo kopání horkovodů. Lidé uvidí také zbytek dřevěného pilotu z doby budování barokního opevnění města.

První trasu městská firma zpřístupnila loni na jaře. Podle generálního ředitele společnosti Jaromíra Machálka kolektory loni navštívilo asi 500 lidí. Jak dnes uvedl, mezi návštěvníky byla zejména odborná veřejnost.

Machálek doplnil, že náklady na trasu jsou minimální. Průvodcovskou službu zprostředkují odborníci. „Neděláme to pro zisk, ale pro veřejnost,“ uvedl Machálek. Vstupné na malý okruh je 100 korun, na velký 120.

Nová expozice, podle odborníka Jana Sáňky, představuje technický vývoj kolektorů. „Jsou tu expozice, které dokládají rozvoj technických sítí v dlouhodobém vývoji,“ uvedl Sáňka.

Část expozice například připomíná štolu v Běhounské ulici, chránící níže uloženou stoku umístěnou v prostoru městského příkopu. Štola navazuje na Kartouzský vodovod, kterým byla přiváděna pitná voda do města Brna.

Trasa vede asi pět metrů pod zemí, kde vedou takzvané sekundární kolektory. V Brně je právě těch většina. Kromě centra města vedou pod sídlišti Kamenný vrch a Vinohrady.

Dál jsou ve městě primární hlubinné kolektory, které mají asi sedm kilometrů. Pod Brnem je 21 kilometrů kolektorové sítě.

Podzemí Brna je jednou z hlavních atrakcí města. Předloni v dubnu otevřený brněnský Labyrint pod Zelným trhem se stal hlavním lákadlem letní turistické sezony. Město loni upravilo i vstup do kostnice pod kostelem svatého Jakuba.

Zdroj: ČTK
Foto: www.ticbrno.cz

Štítky Prohlídková trasa, Brno, podzemí města, nový okruh, Špilberk, Panský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod Brnem bude nová trasa v kolektorech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.