Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Po šesti letech má Brno nový kloubový trolejbus

V pátek dorazil z Plzně do Brna první ze třiceti kloubových trolejbusů Škoda 31Tr SOR, které letos rozšíří vozový park Dopravního podniku města Brna. Cestující začne vozit od začátku května. Všech třicet nových trolejbusů dodá jejich výrobce Škoda Electric do konce června.

Početná modernizace trolejbusů přichází po šesti letech, během nichž dopravce nakupoval pouze ojeté vozy z jiných dopravních podniků. Cena jednoho nového trolejbusu je přes 13 milionů korun, celkově bude nákup třiceti vozů stát téměř 400 milionů korun.

Na pořízení trolejbusů využije Dopravní podnik dotaci z Regionálního operačního programu Jihovýchod, která by mohla dosáhnout až 75 procent.

Kloubový trolejbus nové řady 31Tr SOR je plně nízkopodlažní, má délku 18,75 metru, je pětidvéřový a je konstruován pro 128 cestujících, z toho 48 sedících.

Komfort cestujících zvyšují rovněž širší uličky mezi sedadly. Snazší nástup a výstup pasažérů je usnadněn pomocí tzv. kneelingu, kdy se trolejbus nakloní až k hraně chodníku.

Pohodlí při jízdě trolejbusem zlepšuje také výkonný systém vytápění i přehledný informační systém. Nechybí ani vyklápěcí plošina pro vozíčkáře.

Další trolejbusy budou do Brna dodávány postupně. Do konce května to bude dalších osm, během června přivezou tahače zbývajících 21 vozů,“ sdělila tisková mluvčí DPMB Linda Hailichová.

Nasazovány budou zejména na páteřní linky 25 a 26, které je potřeba obsluhovat vozy s větší kapacitou. Dosud tyto linky v době dopravní špičky musejí být posilovány kloubovými autobusy.

Dopravní podnik má nyní150 trolejbusů. Díky pořízení třiceti nových vozů bude moci stejný počet dosluhujících vyřadit. Budou to starší typy 14Tr a 15Tr.

Štítky Brno, Dopravní podnik města Brna, Škoda Electric, Plzeň, Škoda 31Tr SOR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po šesti letech má Brno nový kloubový trolejbus  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.