Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O noclehárny na jihu Moravy je zájem, stále ale mají místa

Jihomoravské noclehárny zaznamenaly s teplotami pod bodem mrazu zvýšený zájem bezdomovců o přespání. Přesto však zařízení v Brně, Hodoníně a Blansku stále přijímají nové zájemce. Možnost přespat nabízejí za 30 až 60 korun.

Kromě toho mohou zájemci přečkat chladnou noc ve třech nočních krizových centrech v Brně, která jsou bezplatná, řekl vedoucí brněnské charitní noclehárny v Bratislavské ulici Petr Šimon.

Noclehárna je zařízení, které nabízí lidem bez střechy nad hlavou možnost přespat. Mohou přijít večer a ráno musí zase odejít. Noclehárna v Bratislavské ulici má 34 míst, z nichž je 24 pro muže a deset pro ženy. Noc stojí 30 korun. "V zimě lidí přibývá, ale stále nemáme plný stav. Obsazenost je okolo 85 procent," uvedl Šimon.

Někteří klienti podle něj chodí pravidelně, jiní občas a někteří jednorázově. Volná místa nabízejí i další dvě noclehárny v Brně. Jedna je v Mlýnské ulici a provozuje ji Armáda spásy. Kapacita je 50 míst a cena za noc 35 korun. Zařízení v Masné ulici se 42 místy a cenou 50 korun spravuje brněnský magistrát.

Bezdomovci mohou přečkat chladné noci i v nočních krizových centrech. Od nocleháren se liší tím, že jsou bezplatná a nemají postele, ale lidé jsou v teple a mohou sedět na židli nebo na zemi. "Krizová centra fungují v prosinci, lednu a únoru. Slouží k tomu, aby bezdomovci nemuseli dávat peníze a přesto neumrzli," uvedl Šimon. Kapacita zařízení je asi 30 lidí, mnohdy se jich v něm ale sejde i více. "Považujeme to za krizovou pomoc. Jinak se ale klienty snažíme motivovat, aby chodili do azylových domů, kde je s nimi možné pracovat a dostat je z celé jejich situace," řekl Šimon.

Noclehárna je i v Sacharovově ulici v Hodoníně. Nabízí 21 míst pro muže a šest pro ženy za 60 korun. Některé dny na konci loňského roku byla plná. "Přesto jsme schopní přidat další lůžka. Nikoho nenecháme umrznout. Nepřijímáme však opilé lidi ani pod vlivem drog," uvedl vedoucí zařízení Václav Holešínský. Doplnil, že o svátcích zajistila charita klientům díkysponzorům vždy večeře, aby se cítili vzhledem ke své situaci o něco lépe.

Plno nemá ani noclehárna v Luční ulici v Blansku. "Z 15 lůžek jsou ještě dvě volná a k dostání za 40 korun," uvedl vedoucí noclehárny Jiří Papiž.

Podle mluvčí jihomoravských záchranářů Barbory Zuchové zatím za letošní zimu v kraji nikdo neumrzl. "Ničeho takového si nejsem vědoma. A pokud takový případ nastane, nelze hned určit, zda bylo příčinou smrti podchlazení nebo něco jiného, jako třeba infarkt," uvedla. Lidé bez domova však nejsou jedinou skupinou ohroženou umrznutím. "Další jsou opilci, kteří jinak domovy mají. Stačí si ale na chvíli lehnout na zem a hrozí silné podchlazení," řekla Zuchová. Přestože má člověk pod vlivem alkoholu pocit, že je mu teplo, opak je pravdou. "Alkohol rozšiřuje cévy a teplo rychleji uniká. Proto existuje větší riziko prochladnutí," uvedla.

Kraj  Počet bezdomovců
Moravskoslezský 2 574
Praha 1 254
Jihomoravský 1 156
Ústecký 1 010
Olomoucký 1033
Středočeský 954
Zlínský 757
Pardubický 537
Jihočeský 529
Královéhradecký 467
Vysočina 367
Plzeňský 340
Liberecký 262
Karlovarský 256
Celkem 11 496

Zdroj: ČTK

 

Štítky sociální, bezdomovci, Jihomoravský, bezdomovec, Morava, Blansko, Hodonín, Brno, teplo, Armáda spásy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O noclehárny na jihu Moravy je zájem, stále ale mají místa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.