Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na střechu nejvyšší budovy v České republice vyskákal na jednokolce

Sedm set patnáct schodů. Přesně tolik v pondělí dopoledne zdolal na jednokolce třicetiletý Petr Beneš, který vyskákal z podzemních garáží až na vrchol brněnské AZ Tower. Zapsal se tak do České knihy rekordů.

Vyskákat do výšky sto šestnácti metrů a šestačtyřiceti centimetrů trvalo sportovci sedmadvacet minut a devětačtyřicet vteřin. „Jsem nadšený, že mám lepší čas než při stoupání na Žižkovský vysílač. I když ten je o něco vyšší. Dneska jsem šel na jistotu a myslel jsem si, že čas bude přes půl hodiny,“ sdělil Beneš.

Podle Beneše byl nejnáročnější začátek a poté železné schody na vrcholku budovy, které neměly dostatečnou šířku. I přes tyto překážky se země dotknul jen dvakrát. „Na železných schodech mu spadla noha. V budově se pak jednou dotknul rukou zábradlí,“ informoval komisař z pelhřimovské Agentury Dobrý den, který na rekord dohlížel.

Beneš se jízdě na jednokolce věnuje už deset let. „Koupil jsem si ji jako doplněk k biketrialu, ale zjistil jsem, že mi jednokolka vyhovuje víc,“ podotkl. Naučení jízdy mu přitom trvalo pouhých čtrnáct dní. Nyní třikrát týdně trénuje půl až tři čtvrtě hodiny na Nuselských schodech a příští rok by chtěl vyskákat na budovu ve Frankfurtu. „Má pětačtyřicet pater a měří sto osmdesát šest metrů,“ sdělil Beneš. Pokud sežene finance, chtěl by udělat také tour po mrakodrapech.

Beneš ale nebyl jediný rekordman pondělního dopoledne. Zástupci Agentury Dobrý den předali předsedovi představenstva AZ Tower Janu Skoupému certifikát potvrzující, že je budova nejvyšší v České republice. Proto si ji také nakladatelství Slovart zvolilo k pokřtění českého vydání Guinessovy knihy rekordů pro rok 2014. „Máme velkou radost, že jsou v knize i Češi. Například Zdeněk Bradáč, který se se sto devíti rekordy stal držitelem největšího množství různých rekordů,“ řekl Tomáš Materna z nakladatelství Slovart.

Kniha letos také nabízí interaktivní novinku. „Stačí si do tabletu nebo chytrého telefonu stáhnout aplikaci a přístroj namířit na vybrané strany v knize. Čtenáři se pak objeví 3D animace nebo videa,“ doplnil Materna.

Autoři

Štítky rekord, AZ Tower, jednokolka, Petr Beneš, Česko, schodiště, Muzeum rekordů a kuriozit, kniha, Slovart, Tomáš Materna, Žižkovský vysílač

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na střechu nejvyšší budovy v České republice vyskákal na jednokolce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.