Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Místa s více příjemci doplatků na bydlení zkontrolují úředníci

Lidé z ministerstva práce a sociálních věcí budou kontrolovat oblasti, v nichž se vyskytuje větší počet příjemců doplatků na bydlení. Novinářům to dnes řekl ministr práce a sociálních věcí František Koníček.

Podle nedávno zveřejněné studie vládní Agentury pro sociální začleňování úřady doplatky na bydlení nevyplácí jednotně a někdy se lidé v tísni stěhují za vyššími dávkami jinam. Vznikají tak oblasti, kde je příjemců mnoho, což může přinášet další problémy.

Doplatek na bydlení se stanovuje podle odůvodnitelných nákladů, po zaplacení nájmu a služeb musí totiž člověku zůstat částka na živobytí. Od roku 2012 platí strop podle velikosti města a počtu členů domácnosti. "V některých oblastech nebo lokalitách stoupá počet žadatelů o dávky na bydlení a v těchto oblastech chceme tuto deviaci podchytit," uvedl Koníček. "Týmy z ministerstva půjdou po zjištěných deviacích a budou zjišťovat výplatu dávek," dodal ministr.

Týmy z ministerstva budou podle něj například posuzovat kvalitu bydlení, zejména ubytoven. Příspěvky od státu putují podle studie vládní agentury mnohdy přímo na účty majitelů, kteří cenu ubytování v některých místech nadhodnocují. Podobné lokality nyní chce Koníček nechat zmonitorovat. K výsledkům mohou úředníci přihlédnout také u vyřizování nových žádostí o doplatky na bydlení v daném místě.

Doplatky na bydlení se loni pohybovaly od 4379 do 7068 korun pro jednotlivce, rodina se čtyřmi a více členy mohla dostat od 11.466 do 17.269 korun.

Zdroj ČTK

Štítky nájemné, bydlení, kontroly, Brno, František Koníček, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místa s více příjemci doplatků na bydlení zkontrolují úředníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.