Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Město chce na přehradě zakázat lodě se spalovacími motory

Brněnská radnice chce na přehradě zakázat provoz lodí se spalovacími motory. V přehradě je totiž systém proti přemnožení řas, který by při případném úniku ropy nebezpečnou látku rozmíchal po celé ploše. Čištění by potom bylo velmi náročné.

Přepravní lodě Dopravního podniku města Brna, které po přehradě pravidelně rozvážejí pasažéry, jsou poháněné elektrickými motory. Město už požádalo o zákaz ministra dopravy.

„Chceme, aby to bylo zakotveno tak, že nebude možné až na výjimky provozovat na Brněnské přehradě lodě se spalovacími motory. Historicky tam takové lodě také nejezdily. Nyní je však výjimka na dopravní lodě se spalovacími motory,“ uvedl náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

Město nechalo před několika lety nainstalovat na přehradě aerační věže. Slouží k provzdušňování dna a promíchávají vodní sloupec. Dopravují tak okysličenou vodu, která je pod hladinou, do bezkyslíkatých oblastí nad dnem.

„V případě ekologické havárie by aerační věže způsobily ještě další problémy a zvýšily by ještě rozsah škody,“ podotkl Pospíšil.

Novou vyhlášku musí vydat ministerstvo dopravy, datum její platnosti zatím nelze odhadnout.

Zdroj: ČTK
Foto: www.mojebrno.wz.cz

Štítky ekologie, přehrada, Brno, zákaz, lodě, spalovací motory, spalovací motor, Oliver Pospíšil, Dopravní podnik města Brna, ČSSD, Brněnská přehrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město chce na přehradě zakázat lodě se spalovacími motory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.