Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Masarykova univerzita zjišťuje, jak učit smyslově postižené

Masarykova univerzita v Brně hledá nové cesty, jak pomoci studentům se smyslovým postižením. Vyvinula novou generaci takzvané hybridní knihy, která zpřístupňuje skripta a učební texty v psané, zvukové i obrazové podobě.

Zároveň univerzitní středisko Teiresiás, které se věnuje studentům se specifickými nároky, pracuje na systému Polygraf. Jeho cílem je zpřístupnit přednášky i sluchově postiženým.

„Základní myšlenkou hybridní knihy je to, že všeobecná dostupnost studijních materiálů by měla být ve vysokoškolském prostředí standardem. Handicapovaný by tak za námi neměl chodit a žádat nás o pomoc. Veškeré materiály by zde měly být prostě běžně k dispozici i v pro něj přístupných formátech,“ uvedl ředitel střediska Petr Peňáz

Zaměstnanci střediska tak systematicky sledují elektronické učební materiály publikované v univerzitním informačním systému a přetváří je do podoby přístupné zejména nevidomým, ale také uživatelům se sluchovým postižením.

Hybridní kniha umožňuje volně přecházet mezi jednotlivými formáty záznamů a sledovat jak zvukový, tak obrazový záznam interpretace textu.

Aplikace Polygraf zase dokáže v reálném čase přenášet mluvený projev do elektronických zařízení v podobě psaného textu. Neslyšící člověk tedy může sedět v učebně a sledovat výklad třeba na obrazovce nebo na vlastním tabletu či notebooku.

Podmínkou je však přítomnost profesionálního přepisovatele, který mluvené slovo průběžně zaznamenává.

Univerzita se dlouhodobě věnuje školení přepisovatelů. Do běžné výuky je středisko Teiresiás zapojuje obvykle tehdy, když zájem o konkrétní přednášku nebo seminář projeví nejméně dva sluchově postižení. Zapsaný záznam se pak uchovává a studenti jej dostanou k dispozici.

„Výhodou Polygrafu je nízká technická náročnost. Stačí běžně dostupné a snadno přenosné přístroje. Díky této jednoduchosti je o využití technologie zájem i v zahraničí,“ doplnil Peňáz.

Univerzita uvažuje o tom, že požádá o akreditaci pro studijní obor přepisovatel. „V zahraničí takto trénovaní profesionálové běžně působí například v Evropském parlamentu. Jejich práci zde přitom ocení nejen lidé s handicapem, s porozuměním mluvenému slovu může systém pomoci každému, kdo sleduje text v cizím jazyce,“ dodal Peňáz.

Masarykova univerzita má nyní zhruba 450 studentů se specifickými nároky. Jsou mezi nimi zrakově, sluchově i pohybově postižení a dále studenti s poruchami učení.

V Brně se tak aktuálně vzdělává bezmála polovina všech postižených vysokoškolských studentů v Česku.

Zdroj: ČTK
Foto: www.muni.cz

Štítky Masarykova univerzita, Brno, univerzitní středisko Teiresiás, Polygraf, hybridní kniha, psana podoba, zvuková podoba, obrazová podoba, kniha, Petr Peňáz, materiál, Evropský parlament, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masarykova univerzita zjišťuje, jak učit smyslově postižené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.