Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lékaři v Brně provedli loni rekordní počet transplantací jater

Lékaři v Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno provedli loni rekordní počet transplantací jater. Obvyklý počet je kolem 30, v minulém roce jich bylo 50, sdělil ředitel centra Petr Němec.

Podle něj je to díky vyššímu počtu dárců a současně velkému zájmu čekatelů. Kromě toho centrum loni poprvé provedlo redukci
jater, když lékaři darovaný orgán zmenšili tak, aby vyhovoval ženě s menší tělesnou váhou.

Velkého zvýšení transplantací dosáhl i Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze, který provádí téměř 60 procent všech transplantací v České republice. Loni provedl 119 transplantací jater, což je oproti předcházejícímu roku o 40 procent více. "Počet dárců se v loňském roce zvýšil téměř o třetinu. Zároveň byl velký zájem i lidí na čekací listině. Pokud byla játra dárce vhodná, vždy jsme našli odpovídajícího příjemce," řekl ředitel brněnského centra Němec.

Rok 2014 byl v Brně nejen rekordním, ale i ojedinělým v tom, že lékaři provedli při jubilejní pětisté transplantaci jater jejich redukci.
Pacientka byla tak malá, že žádný z dárců, co se týče velikosti jater, nevyhovoval. Na čekací listině byla dva roky a její stav se zhoršoval. Proto centrum přistoupilo ke zmenšení jater, která žena dostala. Po operaci se těšila dobrému zdraví.

Centrum celkově v minulém roce provedlo 138 transplantací. Kromě jater dávalo v 54 případech lidem jinou ledvinu a ve 34 srdce. "Z toho byla jedna kombinovaná transplantace srdce a ledvin," uvedl Němec. Doplnil, že nejvíce lidí čeká na transplantaci ledviny, a to 119 pacientů, na srdce 28 a na játra 29 lidí.

Centrum od roku 1992 provedlo 492 transplantací srdce, od roku 1983 to bylo 533 transplantací jater a od roku 1972 ještě 1158 transplantací ledvin. Pacienti s novým srdcem téměř v 80 procentech přežívají déle než deset let, u jater je to pro stejnou dobu 82 procent a u ledvin 70 procent. "Po ztrátě funkce ledviny se pacient vrací do hemodialyzační péče a může být znovu
zařazený pro druhou nebo třetí transplantaci
," dodal Němec. Průměrně centrum provede za rok 25 až 30 transplantací srdce, 30 až 35 transplantací jater a 45 až 50 transplantací ledvin.

Zdroj: ČTK
   

Štítky transplantace, Brno, ledvina, Institut klinické a experimentální medicíny, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři v Brně provedli loni rekordní počet transplantací jater  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.