Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Kvůli Senior akademii dojížděla důchodkyně do Brna až z Frýdecko-Místecka

Ve čtyři hodiny ráno vstala důchodkyně Eliška Brantálová, aby stihla vlak z Frýdecko-Místecka do Brna. Na služebně strážníků se totiž chtěla zapsat do Senior akademie. Osmý ročník projektu, ve kterém důchodci zdokonalují své znalosti v oblasti prevence kriminality, spotřebitelského chování nebo orientace v dopravě, zakončily ve čtvrtek a v pátek ceremoniály na brněnské Nové radnici.

Akademií brněnské městské policie prošlo přes tisíc posluchačů. „Do uplynulého ročníku se jich přihlásilo dvě stě osmdesát. Polovina do základního, polovina do pokročilého programu,“ řekl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Jednou z účastnic byla i Brantálová, která kvůli výuce najezdila vlakem přes tisíc sto kilometrů. Právě kvůli dojíždění jí strážníci umožnili absolvovat oba programy zároveň. „Abych se mohla přihlásit, vyjela jsem z domu ve čtyři hodiny ráno. V Brně jsem si vystála zhruba hodinovou frontu. Když jsem se dozvěděla, že mě přijali, chtělo se mi brečet radostí,“ popsala důchodkyně.

Spolu s ostatními posluchači ji čtyřicet lektorů učilo bránit se podvodníkům. „Strážníci se rozhodli uspořádat tento projekt poté, co se prudce zvýšil počet případů, ve kterých se důchodci stali oběťmi trestné činnosti,“ vysvětlil mluvčí.

Mezi přednáškami se objevovaly i paměťové tréninky, kurz první pomoci nebo lekce sebeobrany. „Učitelé se v nich zaměřili zejména na taktiku obrany, která má za cíl minimalizovat sílu úderu a vykrýt části těla. Účastníci se také učili ústupy, které pachatele nemotivují k dalšímu násilí,“ podotkl Ghanem.

Mnozí studenti navštěvovali už dříve jiné programy v rámci celoživotního vzdělávání. U Senior akademie vyzdvihovali zejména vysokou kvalitu přednášek a exkurzí a užitečný obsah. „Chodila jsem na univerzitu třetího věku do Olomouce. Právě tam jsem potkala paní z Vyškova, která mi o brněnské akademii řekla. Po jejím absolvování ji můžu všem vřele doporučit,“ uvedla Brantálová.

Nejstarší účastnicí, která kurzy prošla, je pětaosmdesátiletá Jiřina Veselá.

Autoři

Štítky senior, akademie, důchodce, strážníci, městská, policie, Brno, zprávy, 2014, okres Frýdek-Místek, Jiřina Veselá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli Senior akademii dojížděla důchodkyně do Brna až z Frýdecko-Místecka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.