Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kunštát chce nechat strhnout bývalou školu

Radní v Kunštátu na Blanensku chtějí nechat strhnout klasicistní budovu bývalé školy. Je v havarijním stavu a její obnova by přišla až na 20 milionů korun, které město nemá. Demolicí by se mohla propojit tři náměstí v centru města, řekl dnes starosta Zdeněk Wetter (ČSSD).

"O demolici se jednalo již v roce 2008, kdy jsme měli dokonce na ni výměr. Tehdy vznikla proti tomu petice. Dnes ale i její dřívější podporovatelé uznávají, že radnice nemá na vybranou," uvedl starosta. Město nesehnalo investora pro záchranu objektu.

Budova z počátku 19. století by se mohla bourat za rok. Jsou v ní obchody a byty. Přestože jde o historicky zajímavý objekt, nepatří mezi památky. Demolice přijde na milion korun. 

Wetter se domnívá, že objekt do centra města architektonicky nezapadá. Na jeho místě vznikne park propojující náměstí Krále Jiřího z Poděbrad s Bochořákovým a náměstím Československého červeného kříže. V zástavbě by tak vynikl kunštátský kostel.

Propojení náměstí by bylo podle radních výhodné i pro pořádání kunštátského hrnčířského jarmarku. Jde o jednu z největších akcí svého druhu v republice. Pravidelně se na ní prezentuje přes 200 hrnčířů. Kunštát v době akce navštíví přes 10.000 lidí, kteří zcela zaplní náměstí Krále Jiřího.

Zdroj ČTK

Štítky Kunštát, škola, střžení, ČSSD, okres Blansko, Jiří z Poděbrad, Český červený kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kunštát chce nechat strhnout bývalou školu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.