Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jižní centrum má v budoucnu oživit nový park

V případě, že dojde v rámci přestavby železničního uzlu Brno k přesunu vlakového nádraží jižním směrem, vznikne v prostoru stávajícího kolejového tělesa a v jeho okolí nový park. Tento investiční záměr schválili ve středu radní města.

Součástí investice bude odkrytí památkově chráněného viaduktu dnes zazděného v náspu kolejiště, jeho následná sanace a rekonstrukce a vybudování zelených ploch mezi hlavním nádražím a řekou Svratkou.

Území je v návrhu vymezeno ze severu ulicí Hybešovou, z jihu Opuštěnou, z východu Uhelnou a ze západu hranicí stávající i navržené výstavby při východní straně ulice Nové sady.

Park s cestní sítí, cyklotrasami, mobiliářem a veřejným osvětlením bude vybudován na ploše téměř pět a půl hektaru, v pásu dlouhém téměř 600 metrů, v převažující šířce kolem 70 metrů, s nejširším místem podél ulice Opuštěné necelých 200 metrů.

„Na místě dnešních kolejí na okraji historického jádra, které již nebudou v případě přesunu železniční tratě do nové polohy potřeba, vznikne rozsáhlý park propojený s revitalizovanými břehy Svratky. Cílem je, aby se Svratka stala živou součástí širšího centra Brna a díky zeleni se rozšířily možnosti aktivního odpočinku Brňanů i návštěvníků města,“ řekl 1. náměstek primátora města Brna Robert Kotzian.

Předmětem investičního záměru je dále protipovodňová a parková úprava obou břehů Svratky v úseku mezi Heršpickou a Kšírovou, včetně vybudování cestní sítě, cyklotras, parkového mobiliáře a veřejného osvětlení.

Revitalizace a úpravy obou břehů včetně vybudování části protipovodňových opatření budou realizovány na ploše přibližně 11 hektarů. Obě části parku pak budou spojeny mostem přes řeku Svratku, navržené cestní sítě budou napojeny na stávající pěší a cyklistické trasy.

„Celkové náklady na tento zamýšlený projekt jsou odhadovány na 861 milionů korun. Vzhledem k velkému objemu investice a nutné časové koordinaci s jinými veřejnými investicemi je záměr rozdělen do dvou částí, které lze připravovat i realizovat odděleně a po etapách,“ doplnil Kotzian.

Štítky Brno, park, jižní centrum, hlavní nádraží, odsunuté, stavba, investice, Svratka, cyklistická trasa, Robert Kotzian

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní centrum má v budoucnu oživit nový park  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.