Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Již příští rok budeme moci vyrazit na novou rozhlednu - nad Velenovem

Nad Velenovem na Blanensku by měla příští rok čnít 65 metrů vysoká rozhledna. V referendu o tom rozhodli občané zdejší obce. Do urny jich vhodilo svůj hlas 88 procent ze 171 a pro se vyslovilo 60 procent z hlasujících, sdělil starosta obce Jan Havelka, který vyjádřil spokojenost jak nad účastí, tak nad výsledkem.

Rozhledna s pracovním názvem Velenka, přijde podle projektu na 20 milionů korun. Referendum bylo proto, že občané neměli jednotný názor a zhruba třetina chtěla o vyhlídkové věži hlasovat. "Část z nich měla obavy, aby se obec kvůli projektu nezadlužila," uvedl Havelka.

Velenov leží v nejvyšších partiích Drahanské vrchoviny nedaleko nejvyššího kopce Skalky se 735 metry nad mořem. Z věže by byla za hezkého počasí vidět i 140 kilometrů vzdálená Vídeň. Radnice má 15 milionů z prodeje obecního lesa a zbytek peněz chce získat z dotací. Patrně by žádala o příspěvky z Evropské unie. Jaký bude další postup, rozhodne středeční zastupitelstvo. "Mohli bychom začít stavět na podzim, ale spíš si myslím, že to bude až příští rok," sdělil Havelka.

Záměr vznikl poté, co Velenov prodal lesy, které měl ve Středomoravském lesním družstvu Niva. Učinil tak proto, že hrozilo, že se většinovým podílníkem stane soukromá firma, a obec tak bude mít omezenou možnost o družstvu spolurozhodovat.

Cílem Velenova bylo investovat získané peníze, aby přinášely zisk. Zastupitelé se rozhodli pro stavbu rozhledny. Počítají s tím, že by ji ročně mohlo navštívit 10.000 turistů, což znamená při vstupném 20 korun roční příjem 200.000 korun. Do zdejšího regionu každou sezonu míří okolo 20.000 turistů, nedaleký Moravský kras jich ročně přivítá kolem 400.000. Součástí rozhledny má být restaurace, která by přinesla další zisk. Obec v okolí zamýšlené stavby vlastní sedm hektarů lesa.

Zdroj ČTK

Štítky rozhledna, Velenov, referendum, výlety, turistika, restaurace, blansko, brno, Jan Havelka, okres Blansko, les, Evropská unie, Velenka, Vídeň, Drahanská vrchovina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Již příští rok budeme moci vyrazit na novou rozhlednu - nad Velenovem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.