Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihomoravské pivovary začaly expedovat vánoční speciály

Jihomoravské pivovary začaly expedovat vánoční speciály. Brněnský pivovar Starobrno uvádí na trh raritu - pivo, které se dá archivovat. Piva z černohorského pivovaru se budou prodávat ve vánočním balení společně s další pivy skupiny Pivovary Lobkowicz. Vyplývá to z informací pivovarů.

Starobrno uvařilo speciální osmnáctistupňové polotmavé pivo s osmi procenty alkoholu nazvané Reserva 2013. Podle odborníků je možné pivo v lahvi 0,75 litru podobně jako víno archivovat. "Speciál jsme vyrobili ze tří druhů moravských sladů a nepříliš často používaného moravského tršického chmele," uvedla mluvčí pivovaru Kateřina Beute. Podle ní jde na trh téměř 500 hektolitrů speciálu.

Další novinkou je Starobrno Medák v sudovém provedení. Pivovar navařil 2000 hektolitrů tohoto ležáku. Prodávat se bude do vyprodání zásob. Sládek pivovaru Milan Schramm při vaření piva přidával na varně květový včelí med od dodavatele ze Skalice nad Svitavou. "Medový ležák je určen pouze pro restaurace, hospody a další provozovny on trade segmentu," uvedla Beute.

Novinku připravil i Zámecký pivovar Břeclav, který obnovil provoz letos v květnu. Pivo nazvané Vánoční dědictví nese letopočet 1522, který odkazuje na založení zámeckého pivovaru. "Stupňovitost piva je právě 15,22," uvedl Jan Svoboda z vedení pivovaru.

Pivovar Černá Hora bude svoje speciály nabízet ve společném balení s dalšími pivovary skupiny Pivovary Lobkowicz. V této nabídce bude například tmavý Granát nebo Páter. "Úplnou novinkou je dárkové balení pivních stylů, které v sobě skrývá nejen osm různých piv z různých pivovarů, ale tato piva navíc reprezentují osm různých pivních stylů," uvedla mluvčí skupiny Barbora Kameníková. Do tohoto balení se dostaly tři piva z Černé Hory - svrchně kvašené pšeničné pivo Velen, tmavý ležák Granát a speciální pivo s přídavkem medu Kvasar z Černé Hory.

Vánoční trh obohatí i piva z nově otevřeného pivovaru na zámku v Oslavenech na Brněnsku. Minipivovar, který zastřešuje městská společnost, v sobotu otevře pro veřejnost.

Zdroj ČTK

Štítky Starobrno, Lobkowicz, Reserva, archivace, pivo, medové, Medák, Zámecký pivovar Břeclav, Brno, pivovar, Pivovary Lobkowicz, Pivovar Starobrno, Pivovar Černá Hora, Jan Svoboda, Skalice nad Svitavou, Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravské pivovary začaly expedovat vánoční speciály  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.