Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Essox vyžaduje podle dTestu placení úvěrů i po odstoupení od smlouvy. Firma to ale důrazně vyvrací

Česká Drbna v závěru tohoto týdne obdržela od největší české spotřebitelské organizace dTest informace o tom, jak společnost Essox s. r. o. přistupuje ke klientům při odstoupení od kupní smlouvy a splácení úvěru za masážní polštářek pořízený na chodbě obchodního centra. Pro zachování objektivity zveřejňujeme jak kompletní znění původní tiskové zprávy, tak i bezprostřední reakci firmy Essox, kterou si naše redakce vyžádala.

Spotřebitelům, kteří se v chodbách obchodních center nechají zlákat k nákupu masážního polštářku financovaného úvěrem od společnosti Essox a následně využijí práva odstoupit od kupní smlouvy do 14 dnů, tímto krokem starosti nekončí. Firma v obchodních podmínkách vylučuje zánik úvěru a po spotřebitelích vyžaduje splátky. Takové ujednání však nelze pokládat za platné.

Na poradenskou linku dTestu se v posledních týdnech obrátilo několik spotřebitelů s dotazy k povinnosti hradit úvěr, přestože od kupní smlouvy odstoupili do 14 dnů. Příběhy volajících se shodují do nejmenších detailů. Začalo to oslovením jedním z pracovníků společnosti Wellmax Trade s.r.o. v prostorách obchodního centra, kdy s nabídkou masážního polštářku bylo spojeno i losování slevy. Spotřebitelé omráčeni 50% úsporou podepisují vedle kupní smlouvy i smlouvu úvěrovou a polštářek si odnášejí domů. Záhy si však uvědomí, že se bez nového zboží obejdou. A tak písemně oznamují prodejci, že odstupují od kupní smlouvy. O odstoupení dávají vědět i poskytovateli úvěru, společnosti Essox s.r.o.

Dříve bylo automatické zrušení úvěru navázaného na kupní smlouvu vyhrazeno pouze pro takzvaný spotřebitelský úvěr ve výši od 5 000 Kč. Od ledna 2014 se s odstoupením od kupní smlouvy sjednané na dálku nebo mimo obchodní prostory zruší i úvěr nižší, kupříkladu ve výši 4 990 Kč, což je kupní cena masážního polštářku po slevě.

„Společnost Essox ve svých obchodních podmínkách zánik úvěru vylučuje. Zákon říká, že účinky odstoupení od kupní smlouvy se vztahují i na úvěr. Odlišná úprava je sice možná, ovšem pouze jako výsledek dohody mezi poskytovatelem úvěru a spotřebitelem. Pokud spotřebitel nemá reálnou možnost ovlivnit obsah smlouvy o poskytnutí úvěru a vylučující ustanovení není dostatečně srozumitelné a vysvětlené, nemůžeme na něj pohlížet jako na platné,“ říká vedoucí právního oddělení dTestu Lukáš Zelený.

Spotřebitelé mají právo odstoupit od smlouvy na koupi zboží uzavřené mimo obvyklé obchodní prostory například u sebe doma, na ulici nebo v restauraci. Stánek v obchodním centru sice lze považovat za prostor obvyklý k podnikání, ovšem rozhodující je způsob oslovení zákazníka, které probíhá v chodbě obchodního centra. V takových případech občanský zákoník garantuje právo odstoupit od kupní smlouvy uzavřené následně ve stánku.

„Je zcela logické, že spotřebitel nemá být vázán smlouvou o úvěru, jestliže odstoupil od kupní smlouvy a není tedy naplněn účel financování. Tím, že český zákonodárce umožnil smluvní vyloučení zániku úvěru při odstoupení, nesprávně implementoval úpravu doplňkových smluv z evropské směrnice o právech spotřebitelů, podle které by doplňková smlouva měla vždy sdílet osud smlouvy hlavní, typicky koupě a na ni navázaný úvěr,“ dodává Lukáš Zelený s tím, že výjimka z pravidla zániku úvěru při odstoupení je v rozporu s evropským standardem ochrany spotřebitele a vede ke zhoršení postavení českých spotřebitelů, protože ponechává čistě na vůli poskytovatele úvěru, zda bude spotřebitel úvěrem vázán i přes zrušení kupní smlouvy nebo nikoli.

Essox: Uvedené informace se nezakládají na pravdě

Společnost ESSOX důrazně popírá informace zveřejněné organizací dTest v tiskové zprávě ze dne 16. ledna 2015. Uvedené informace se nezakládají na pravdě, významně zkreslují skutečnost a účelově poškozují dobré jméno společnosti ESSOX.

dTest uvádí ve zveřejněné zprávě, že „Essox s. r. o. v obchodních podmínkách vylučuje zánik úvěru a po spotřebitelích vyžaduje splátky.“ Taková informace je zcela nepravdivá - ESSOX v obchodních podmínkách takzvaného vázaného úvěru jasně uvádí následující:

Jestliže klient - spotřebitel platně odstoupí od kupní či jiné smlouvy, kterou nabyl financované zboží dle čl. III. odst. 4 OP, zaniká též Smlouva. O této skutečnosti je klient - spotřebitel povinen společnost neprodleně informovat…

Zpráva společnosti dTest je účelově vykonstruovaná a byla zveřejněna bez toho, aby měla společnost ESSOX jakoukoli možnost se pracovníkům dTest k jejich domněnkám vyjádřit.

„Informace zveřejněné dTestem jsou zcela nesmyslné. Společnost ESSOX podobné situace řeší standardním procesem a může prokázat, že se zákazníky zmíněného prodejce zboží komunikuje a radí jim v postupu, jak úvěrovou smlouvu ukončit. Řádně učiněné odstoupení od smlouvy akceptuje ESSOX vždy a bez ohledu na výši spotřebitelského úvěru, zcela v souladu s platnými právními předpisy a obchodními podmínkami,“ uvádí Lenka Červáková, vedoucí právního oddělení společnosti ESSOX.

Se společností Wellmax Trade s. r. o. ESSOX řešil několik případů odstoupení od kupní smlouvy klientem a výsledkem bylo úplné ukončení jak kupní, tak i úvěrové smlouvy.

Často bývá v podobných případech potíž u prodejce zboží, který odmítá oprávněnost odstoupení od kupní smlouvy. Společnost ESSOX je v podobných případech v kontaktu s prodejci i jejich klienty a pokud k odstoupení od smlouvy dojde, ruší obratem i úvěrovou smlouvu.

„V minulosti jsme dokonce s některými partnery z důvodu, že se nám jejich chování v těchto případech nejevilo v souladu se zákonem, ukončili spolupráci,“ dodává Lenka Červáková.

Tiskové zprávy dTest a Essox

Štítky úvěr, ESSOX, spotřebitel, kupní smlouva, DTest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Essox vyžaduje podle dTestu placení úvěrů i po odstoupení od smlouvy. Firma to ale důrazně vyvrací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.