Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ekologové varují před stále se zhoršujícím ovzduším

Kvalita ovzduší v Brně se zhoršuje, přičemž situace v některých jeho čtvrtích je již vážná. S odkazem na měření Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMU) to dnes ČTK řekl Miroslav Šuta ze sdružení Centrum pro životní prostředí a zdraví.

Šuta zároveň upozornil, že denní limit pro polétavý prach (PM10) je podle měření překračován v centru města a v okolí výstaviště.

Vedení Brna si problémy uvědomuje. Podle něj se ale na špatném stavu často podepisují ekologové tím, že brání nové výstavbě. Brno podle Šuty předstihuje v měřeních i mnohá severočeská nebo severomoravská města proslulá špatným stavem ovzduší, jako jsou Most, Ústí nad Labem, Třinec nebo Frýdek-Místek.

Zákon a evropská směrnice o ovzduší oficiálně povolují překročit denní limit (50 mikrogramů na metr krychlových) pro znečištění prachem po 35 dnů v roce. Podle údajů ČHMÚ ale letos překročila limit 36krát monitorovací stanice Brno-střed, a to již 23. března, a 8. září nově i stanice Brno-Výstaviště.

Problémy jsou podle Šuty i v dalších částech města. Upozornil, že prach zhoršuje zdraví lidí a může vést i k vyšší úmrtnosti.
Náměstek brněnského primátora Ladislav Macek (ČSSD) dnes ČTK řekl, že o potížích vedení města ví a snaží se je řešit.

„Mnohé stavební dopravní projekty brzdí sami ekologové obstrukcemi při jednáních o těchto projektech,“ uvedl. Připomněl tříměsíční zpoždění při stavbě nových Královopolských tunelů, opravě Žabovřeské ulice nebo stavbě garáží v Panenské ulici.

Zdroj: ČTK
Foto: RIOT

Štítky Ovzduší, Brno, životní prostředí, vzduch, Miroslav Šuta, Český hydrometeorologický ústav, Ústí nad Labem, Most, ČSSD, Třinec, Frýdek-Místek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ekologové varují před stále se zhoršujícím ovzduším  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.