Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dílo a tragický osud skladatele Haase přibližuje nová výstava

Dílo i tragický osud hudebního skladatele Pavla Haase přibližuje nová výstava Moravského zemského muzea. Brněnský rodák, bratr filmového herce Huga Haase, zemřel před 70 lety v koncentračním táboře Osvětim. Výstava jej představuje jako nejnadanějšího žáka Leoše Janáčka, řekla dnes mluvčí muzea Eva Pánková.

Ve výstavní síni návštěvníci najdou řadu rukopisů Haasových děl, třeba náčrtky raných skladeb s Janáčkovými korekturami, původní skici smyčcového kvartetu Z opičích hor a opery Šarlatán. Vzácným exponátem je také partitura nedokončené symfonie.

Skutečnou raritou jsou originální party Studie pro smyčcový orchestr. Hrálo se z nich roku 1944 při provedení díla v terezínském ghettu, zaznamenaném v nacistickém propagandistickém filmu Vůdce daroval Židům město. Výstavu doplňují také Haasovy osobní věci, třeba korespondence, kresbičky, taktovka a příruční harmonium.

Haas se narodil v roce 1899. Po vzniku Československa patřil se svým bratrem Hugem k prvním studentům nově založené brněnské konzervatoře. Při studiích se setkal s Janáčkem, který jej významně ovlivnil. Za první republiky patřil k významným průkopníkům moderních hudebních směrů, prosazoval se také jako autor filmové hudby.

Kvůli židovskému původu se skladatele významně dotkly represe, jež následovaly po nacistické okupaci. Na rozdíl od bratra, který s rodinou včas emigroval do Spojených států, se Pavlu Haasovi nepodařilo získat potřebná víza. V roce 1941 se ocitl v Terezíně, kde se aktivně zapojil do  kulturní činnosti, jež pro vězně znamenala útěchu v těžké situaci. Zemřel 17. října 1944 v plynové komoře v Osvětimi.

Zdroj: ČTK

Štítky hudba, muzea, Haas, Brno, Pavel Haas, výstava, Leoš Janáček, Hugo Haas, Auschwitz, Moravské zemské muzeum, muzeum, koncentrační tábor Terezín, vznik Československa, Vůdce daroval Židům město, První republika, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dílo a tragický osud skladatele Haase přibližuje nová výstava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.