Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Cena tepla v Brně zůstane i příští rok stejná

Cena tepla v Brně zůstane i příští rok stejná. Lidé, kteří odebírají teplo z výměníkových stanic a plynových kotelen Tepláren Brno, budou stejně jako letos a loni platit s daní 668 korun za gigajoule. Novinářům to dnes řekl generální ředitel společnosti Petr Fajmon.

Firma, kterou vlastní město, naposledy zdražovala v roce 2012. Přesto je cena nad celostátním průměrem. V celé zemi je průměrná cena tepla z uhlí 555 Kč/GJ včetně DPH, ze zemního plynu je zhruba 625 Kč/GJ a vážený průměr ceny se pohybuje mezi 585 až 590 Kč/GJ.

"Před čtyřmi lety jsme si vytkli cíl - stabilizaci cen. Jsem rád, že se nám to daří. Máme připravenou řadu projektů, které pokud se realizují, tak budeme v budoucnu schopni i snížit cenu tepla," uvedl Fajmon. Největší část ceny tepla tvoří nákup zemního plynu.

Podle Fajmona má firma už nakoupených 100 procent plánované spotřeby na zimní měsíce. "Náš dodavatel nám zaručuje plné pokrytí těchto smluvních objemů. Česká republika je zásobována plynem ze dvou stran, přes Slovensko a Německo, tedy trasou mimo Ukrajinu přes Severní moře, což výrazně snižuje závislost na politickém vývoji na východě Evropy," uvedl Fajmon. V krizové situaci se brněnské teplárny mohou ještě vrátit ke spalování mazutu. Firma to už čtyři roky nedělá z důvodů ekonomických i ekologických.

Teplárny Brno postupně snižují provozních náklady a zvyšují tržby, zejména z prodeje podpůrných služeb a prodeje silové elektřiny. Teplárny spolupracují se společností SAKO spalující komunální odpad, která se stává primárním zdrojem energie při letním provozu tepelné soustavy. Ke stabilizaci ceny podle finančního ředitele Tepláren Brno Přemysla Měchury přispívá pokračující výměna zastaralých parovodů za efektivní horkovody. Letos investice v této oblasti vyšly na 202 milionů korun. Cílem projektu je snížit ztráty při distribuci. Celkové náklady do roku 2020 se odhadují na 1,5 miliardy korun.

Teplárny Brno mají za sebou jednu z nejslabších topných sezon. Prodej teplav sezoně 2013 až 2014 kvůli mírné zimě klesl o 15 procent. Městská firma prodala 3,551 milionu gigajoulů tepla. Tržby za prodej tepla klesly o 326 milionů na 1,9 miliardy korun.

Firma zásobuje teplem na 95.000 brněnských domácností. Mezi její zákazníky patří vedle bytových domů například školy, úřady nebo nemocnice. Mezi několika desítkami nově připojených objektů jsou například nová budova Úřadu práce ČR v Polní ulici, letos otevřené pavilony v Technologickém parku, Základní škola Novoměstská či Sono centrum na Veveří. Firma navýšila počet zaměstnanců na 470 díky fúzi se společností TB služby.

Zdroj: ČTK

Štítky teplo, Teplárny, Brno, nezdraží, Teplárny Brno, Česko, SAKO, Úřad práce České republiky, Německo, Evropa, Ukrajina, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena tepla v Brně zůstane i příští rok stejná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.