Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Bývalí studenti z Brna žalují stát

Trojice bývalých studentů architektury z Brna žaluje stát, zastoupený ministerstvem spravedlnosti, za 20 let vlekoucí se soudní spor kvůli výrokům, které pronesli v revolučním roce 1989. Kauza je délkou projednávání ojedinělá.

Studenti kritizovali pedagoga Jana Snášela za jeho působení v KSČ. Stát podle nich nezajistil, aby byl případ v přiměřené lhůtě projednán. Žádají po něm omluvu a každý jako odškodné 300 tisíc korun.

„Trojice bývalých studentů se rozhodla domáhat se omluvy a odškodného žalobou na ochranu osobnosti. Délkou řízení i tím, jak k němu přistupovaly orgány státu, jim vzniklo příkoří,“ uvedl právní zástupce studentů Jaroslav Brož.

Původní spor začal již 9. dubna 1991. Snášel podal žalobu na studenty Jiřího Slezáka, Martina Laštovičku a Zdeňka Hirnšála. Soudně po nich tehdy žádal, aby se mu omluvili. Všichni tři byli v roce 1989 studentskými předáky na brněnském Vysokém učení technickém (VUT).

Tehdy zastupovali stávkující mládež a jsou podepsáni pod dokumentem, kterým vyjádřili Snášelovi nedůvěru.

Důvody: zneužívání politického postavení (Snášel byl předsedou ZO KSČ) vůči studentům i pedagogům a "demagogické, arogantní a kariéristické vystupování".

Pod dokumentem se uvádí, že se nebudou účastnit dále Snášelovy výuky a že by měl zvážit své působení na škole. Pedagog se s výhradami posluchačů neztotožnil a začala tak letitá soudní
pře o to, zda se mají studenti, dnes již dávno architekti s dlouhou praxí, omluvit či nikoli.

„ČR porušila ústavně garantovaná práva žalovaných, protože nezjistila, aby byla jejich záležitost v přiměřené lhůtě vyřešena,“ uvedl Brož.

Domnívá se, že jeho klienti tak byli ukráceni na svých právech na lidskou důstojnost, osobní čest, dobrou pověst, jméno a soukromí.

Zdroj: ČTK

Štítky Komunismus, soud, studenti, Brno, žaloba, stát, dvacetiletý spor, pedagog, Jan Snášel, Edvard Valenta, Ministerstvo spravedlnosti České republiky, KSČ, Jaroslav Brož, Vysoké učení technické v Brně, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalí studenti z Brna žalují stát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.