Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno uloží ostatky gynekologa Pilky na čestném pohřebišti města

Ostatky gynekologa Ladislava Pilky, který se svým týmem porodil v roce 1982 v tehdejším Československu i celém komunistickém bloku první dítě ze zkumavky, uloží Brno na čestném pohřebišti města. Sdělil to mluvčí magistrátu Pavel Žára. Pilka zemřel loni v říjnu ve věku 81 let.

Uložení ostatků na čestném pohřebišti schválili brněnští radní. "Profesor Pilka byl významným českým gynekologem a porodníkem a právem je nazývaný otcem a zakladatelem asistované reprodukce v České republice," zdůvodnil rozhodnutí městské rady Žára.

Pilka se skoro celý profesní život věnoval léčbě neplodnosti. "Postupně zaváděl tubární mikrochirurgii a později s týmem spolupracovníků rozpracoval asistovanou reprodukci," uvedl ředitel zlínské klinikyreprodukční medicíny David Rumpík, kterého Pilka učil a spolupracoval s ním.

Pilka před časem uvedl, že první děti ze zkumavky vznikaly doslova na koleně. "V Československu tehdy nebyl dostupný žádný materiál. Speciální stříkačky jsem sehnal na Slovensku a naše sestřičky je musely dopilovat, abychom dosáhli potřebné špičatosti. Hadičky jsem sehnal od vojáků a speciální komůrku, kde se spojuje vajíčko se spermií, vyrobil kolega z týmu," vzpomínal v roce 2012 

Pilka dostal za život mnoho ocenění. "V roce 1998 byl oceněný v San Francisku Světovou organizací pro léčbu neplodnosti a v roce 2000 od ministra školství obdržel medaili prvního stupně za odbornou pedagogickou a vědecko-výzkumnou činnost," uvedl Rumpík. Od roku 2003 byl Pilka čestným členem České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP.

Zdroj: ČTK

Štítky Ladislav Pilka, Brno, Československo, Česko, Slovensko, Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno uloží ostatky gynekologa Pilky na čestném pohřebišti města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.